Grzybówkowate
Grzybówkowate (Mycenaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców.
To grzyby kapeluszowe, są niejadalne i często trujące.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- grzybówka czysta, grzybówka fioletowa (Mycena pura) PL
- grzybówka różowawa (Mycena rosella) PL
- grzybówka złototrzonowa (Mycena renati) PL
Inne gatunki
- grzybówka szpilkowata (Mycena acicula)
- grzybówka trawiasta (Mycena aetites)
- Mycena aurantiomarginata
- grzybówka szafranowa (Mycena crocata)
- grzybówka skrzydlasta (Mycena epipterygia)
- grzybówka hełmiasta (Mycena galericulata)
- grzybówka mleczajowa (Mycena galopus)
- grzybówka krwista (Mycena haematopus)
- grzybówka ząbkowana (Mycena pelianthina)
- grzybówka bruzdkowana (Mycena polygramma)
- grzybówka różowa (Mycena rosea)
- grzybówka purpurowoobrzeżona (Mycena rubromarginata)
- grzybówka potażowa (Mycena stipata)
- grzybówka dzwoneczkowata (Mycena tintinabullum)
- grzybówka zielonoobrzeżona (Mycena viridimarginata)
- grzybówka zefirowa (Mycena zephirus)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników grzybówki czystej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników grzybówki różowawej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ▸ | Okres występowania owocników grzybówki złototrzonowej. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-02-07, RODZ-1576