Gurdlina ogórkowata

Gurdlina ogórkowata (Trichosanthes cucumerina)

© ruzz – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Gurdlina ogórkowata (Trichosanthes cucumerina) to gatunek rośliny z rodziny ogórkowatych. zbiera się niedojrzałe owoce i przyrządza jak cukinię.

Występowanie i środowisko

Pochodzi z Azji (Pakistan, Filipiny). Jako warzywo jest uprawiana w wielu tropikalnych rejonach Afryki, Azji, Australii.

Morfologia i anatomia

To pnącze, Osiągające długość 6 m.

Liście są owłosione, dłoniastoklapowane.

Kwiaty są białe, z postrzępionymi, nitkowatymi zakończeniami płatków korony. Średnica kwiatu wynosi do 7 cm.

Owoc przypomina wydłużony ogórek, zielony, w różnobarwne pasy. Często jest poskręcany jak wiszący wąż, przyjmujący jaskrawe barwy. U odmian uprawnych osiąga długość nawet 200 cm, a jednocześnie wąskie (5-6 cm średnicy).

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-25, GAT-699529




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.