Gurdlina ogórkowata
© ruzz – stock.adobe.com
Gurdlina ogórkowata (Trichosanthes cucumerina) to gatunek rośliny z rodziny ogórkowatych. zbiera się niedojrzałe owoce i przyrządza jak cukinię.
Występowanie i środowisko
Pochodzi z Azji (Pakistan, Filipiny). Jako warzywo jest uprawiana w wielu tropikalnych rejonach Afryki, Azji, Australii.
Morfologia i anatomia
To pnącze, Osiągające długość 6 m.
Liście są owłosione, dłoniastoklapowane.
Kwiaty są białe, z postrzępionymi, nitkowatymi zakończeniami płatków korony. Średnica kwiatu wynosi do 7 cm.
Owoc przypomina wydłużony ogórek, zielony, w różnobarwne pasy. Często jest poskręcany jak wiszący wąż, przyjmujący jaskrawe barwy. U odmian uprawnych osiąga długość nawet 200 cm, a jednocześnie wąskie (5-6 cm średnicy).
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek mało popularny w Polsce, mało osób interesuje się tym gatunkiem rośliny.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)
- dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
- ogórek (Cucumis sativus)
- melon (Cucumis melo)
- ogórek kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus)
- arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus)
- tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria)
- przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata (Momordica charantia)
- echinocystis klapowany, kolczurka klapowana (Echinocystis lobata)
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
- beninkaza szorstka (Benincasa hispida)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-25, GAT-699529