Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?

Huba
© Krzysztof Trawiński- medianauka.pl

Huba to nazwa zbiorowa dla różnych grzybów z różnych rzędów. To grzyby nadrzewne.

Cechy wspólne wszystkich hub to:

Wiele gatunków to bardzo groźne pasożyty upraw leśnych, powodujących ogromne szkody.

Do najbardziej znanych hub zaliczamy takie gatunki jak: hubiak pospolity, korzeniowiec wieloletni, pniarek obrzeżony, boczniak.

Na spodzie owocników znajduje się najczęściej rurkowaty hymenofor, ale może być on także kolczasty, blaszkowaty lub gładki. Huby mają zwarty, zdrewniały, korkowaty, mięsisty, żelatynowaty lub skórzasty miąższ.

Największa huba to twardoporek wiązowy, którego owocnik może mieć 163 x 140 cm średnicy.

Jak długo żyje huba? Huby mogą wytwarzać owocniki jednoroczne, które żyją od kilku tygodni do kilku miesięcy lub wieloletnie.

Do czego można wykorzystać hubę?

Dawniej wysuszona i sproszkowana huba (niektóre gatunki) służyła do rozniecania ognia. To tak zwana hubka.

Czy huby są jadalne, czy trujące?

Zwykle to grzyby jadalne lub niejadalne, w zależności od gatunku. Trudno tu znaleźć grzyby trujące. Trzeba jednak zaznaczyć, że w stanie surowym wiele gatunków to grzyby trujące.

Do jadalnych hub zaliczamy takie gatunki jak:

i inne.

Atlas hub

Mamy w naszym serwisie atlas hub. Wystarczy skorzystać z naszego atlasu grzybów i oznaczyć w filtrach opcję "huby" w polu wyboru "Inne cechy".

atlas-grzybów


Ciekawostki
Zobacz więcej

Zobacz też




© medianauka.pl, 2021-02-21, A-3982



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.