Co to jest huba? Czy jest jadalna?
Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?
© Krzysztof Trawiński- medianauka.pl
Huba to nazwa zbiorowa dla różnych grzybów z różnych rzędów. To grzyby nadrzewne.
Cechy wspólne wszystkich hub to:
- rozwijają się na drzewach;
- charakterystyczny kształt owocników, który przypomina paletę, kopyto lub konsolę;
- sposób wyrastania - każda huba jest bocznie przyrośnięta do pnia;
- prowadzenie pasożytniczego trybu życia na drewnie martwych i żywych okazów drzew;
Wiele gatunków to bardzo groźne pasożyty upraw leśnych, powodujących ogromne szkody.
Do najbardziej znanych hub zaliczamy takie gatunki jak: hubiak pospolity, korzeniowiec wieloletni, pniarek obrzeżony, boczniak.
Na spodzie owocników znajduje się najczęściej rurkowaty hymenofor, ale może być on także kolczasty, blaszkowaty lub gładki. Huby mają zwarty, zdrewniały, korkowaty, mięsisty, żelatynowaty lub skórzasty miąższ.
Największa huba to twardoporek wiązowy, którego owocnik może mieć 163 x 140 cm średnicy.
Jak długo żyje huba? Huby mogą wytwarzać owocniki jednoroczne, które żyją od kilku tygodni do kilku miesięcy lub wieloletnie.
Do czego można wykorzystać hubę?
Dawniej wysuszona i sproszkowana huba (niektóre gatunki) służyła do rozniecania ognia. To tak zwana hubka.
Czy huby są jadalne, czy trujące?
Zwykle to grzyby jadalne lub niejadalne, w zależności od gatunku. Trudno tu znaleźć grzyby trujące. Trzeba jednak zaznaczyć, że w stanie surowym wiele gatunków to grzyby trujące.
Do jadalnych hub zaliczamy takie gatunki jak:
- boczniak,
- żółciak siarkowy,
- ucho bzowe,
- żagiew łuskowata,
- szmaciak gałęzisty
i inne.
Atlas hub
Mamy w naszym serwisie atlas hub. Wystarczy skorzystać z naszego atlasu grzybów i oznaczyć w filtrach opcję "huby" w polu wyboru "Inne cechy".
Ostatnio opublikowane w Pytajniku
Zobacz też
Grzyby
Grzyby (Fungi) to królestwo organizmów żywych, zaliczane do eukariontów, zróżnicowane pod względem budowy i przystosowania do środowiska. Poza drożdżami to organizmy wielokomórkowe. Część gatunków jest jadalnych, wiele gatunków zawiera silne trucizny, corocznie powodujące śmiertelne zatrucia ludzi.
Workowce
Workowce, grzyby workowe (Ascomycota) to typ, gromada lub klasa grzybów, w zależności od przyjętej klasyfikacji, ta zaś jest sporna i nieustalona. Do workowców zaliczamy ponad połowę wszystkich gatunków grzybów.
Podstawczaki
Podstawczaki (Basidiomycota) to typ lub klasa (w zależności od przyjętej klasyfikacji) w królestwie grzybów. Zaliczamy do niego około 30 000 gatunków grzybów.
© medianauka.pl, 2021-02-21, A-3982