Jabłoń domowa
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
Jabłoń domowa (Malus domestica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych, mieszaniec rożnych gatunków, bardzo często uprawiane w domowych ogrodach, także na przemysłową skalę, w bardzo różnych odmianach. Drzewo to ma bardzo smaczne owoce. To także roślina o leczniczych właściwościach. To najpopularniejsze drzewo owocowe w Polsce.
Znamy aż ponad 10 000 odmian jabłoni domowej, w tym deserowe, towarowe i ozdobne. Oto wybrane odmiany:
- 'Alkmene' - odmiana jesienna, niezbyt odporna na mrozy.
- 'Antonówka zwykła' - odmiana rosyjska o żółtozielonych, jabłkach i kremowym miąższu. Smak owoców jest słodko-kwaśny, winny. Przy ogonkach znajduje się brązowawy ślad. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
- 'Bolero' - odmiana balerina o kolumnowym pokroju.
- 'Boskoop' - odmiana o czerwonych owocach.
- 'Celeste' - popularna odmiana w Polsce o czerwono-pomarańczowych jabłkach, średnio dużych, z soczystym miąższem. Smak słodko-kwaśny. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
- 'Cox Orange' - odmiana o deserowych, bardzo smacznych owocach, ale dające niskie plony i mało odporna na choroby.
- 'Gloster' - odmiana jesienna, dające wysokie plony. Owoce czerwone.
- 'Golden Delicious Reinders' - odmiana pospolita w całej Europie, o żółtozielonych owocach z rumieńcem. Miąższ jest średnio soczysty i słodki. Jabłka nadają się wyłącznie do spożycia na surowo.
- 'James Grieve' - odmiana dobra na przetwory (mus).
- 'Jonagold' - odmiana zimowa, podatna na choroby, bardzo smaczna.
- 'Klarapfel' - odmiana letnia, odporna na mróz.
- 'Oldenburg' - odmiana dające duże plony i odporna na choroby.
- 'Papierówka' lub 'Oliwka żółta' - odmiana pospolita nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Owocuje co drugi rok. Jabłka są żółtozielone, lekko kanciaste, smaczne, kwaskowate, soczyste. Nadają się na przetwory i do bezpośredniego spożycia.
- 'Polka' - odmiana balerina o zielono-czerwonych, bardzo smacznych owocach.
Występowanie i środowisko PL
Najczęściej jabłoń jest spotykana w uprawach sadowniczych i przydomowych ogrodach, także przy drogach. Można także spotkać osobniki dzikie. Preferuje gleby przepuszczalne, gliniastych i próchniczych. Bardzo dobrze znosi mrozy, jednak nie jest odporna na długotrwałą suszę oraz na nadmiar wilgoci.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 2-10 m.
Liście są od spodu zwykle kutnerowate.
Kwiaty są pięciokrotne, biało-różowe.
Owoc to popularne jabłko. Jest mięsiste, zwykle duże (ponad 5 cm średnicy), o różnym kształcie i kolorze skórki.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Do tej pory udało się dokonać selekcji ponad 10 tysięcy odmian tego drzewa.
To mieszaniec kilku gatunków, który powstał już prawdopodobnie w neolicie.
Polska jest trzecim światowym eksporterem jabłek.
W Anglii popularne jest przysłowie "an apple a day keeps the doctor away", co można przetłumaczyć na "jabłko dziennie trzyma lekarza z dala".
Zbiory i zastosowanie
Jabłka najlepsze są jedzone na surowo. Świetnie nadają się na przetwory, desery. To bardzo zdrowy owoc. Zaleca się zjadanie co najmniej jednego jabłka dziennie.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 3-9. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: megafanerofit.
- Kategoria przybysza: archeofit, kenofit, roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=34, (51).
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie jabłoń domowa. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Czas uprawy | Wieloletnia. |
Nawożenie | Jabłonie wymagają dostarczania potasu i wapnia. Azot nie musi być dostarczany obficie. |
Mrozoodporność | Drzewa są wrażliwe na długotrwałe mrozy poniżej -20 °C. |
Stanowisko | Osłonięte od wiatru, nasłonecznione, wilgotne. |
Choroby i szkodniki | Maczniak, rak drzew owocowych, przędziorki, mszyce, tarcznik niszczyciel, miodówka jabłoniowa. owocówka jabłkóweczka, owocnica jabłkowa, pryszczarek jabłoniak. |
Dodatkowe informacje | Jabłka świetnie się przechowują w chłodnych pomieszczeniach. Należy je zrywać podczas suchej pogody. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2018-11-06, GAT-5220
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-29