Euterpa warzywna, jagoda acai

Euterpa warzywna, jagoda acai (Euterpe oleracea)

© Valentina R. – stock.adobe.com

Euterpa warzywna, warzywnia warzywna, jagoda acai (Euterpe oleracea) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych, uprawiany w strefie tropikalnej całego świata z uwagi na jagody, które wykorzystuje się w kuchni, głównie brazylijskiej, a w innych częściach świata w diecie wspomagającej proces odchudzania.

Występowanie i środowisko

Palma ta pochodzi z Ameryki Południowej.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15 m.

Liście osiągają 350 cm długości, są skupione na szczycie pnia.

Kwiaty są obupłciowe, zebrane w rozgałęziony kwiatostan, mają biały kielich z czerwoną koroną.

Owoc to kulista, ciemnofioletowa jagoda z pojedynczą pestką w środku. Stanowi suplement diety wspomagającej odchudzanie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jadalne są nie tylko jagody, ale także szczytowe części pędów oraz młode kwiatostany, Jada się je jako jarzynę, spożywa się je także w postaci solonych lub marynowanych przetworów.

Biologia i ekologia


zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
    Sposób działania,
    właściwości lecznicze
    Jagody acai są stosowane przy dietach na odchudzanie.
    Przyjmowana postać
      SurowiecJagody.

      Pokrewne gatunki roślin




      Bibliografia

      Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

      • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015

      © medianauka.pl, 2024-06-30, GAT-692658




      Udostępnij
      ©® Media Nauka 2008-2023 r.