Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Grzybobranie - jak zbierać grzyby?

Wato przy zbieraniu grzybów kierować się pewnymi zasadami. Oto najważniejsze z nich.

♦ Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.

Nie ryzykuj! Jeżeli nie masz pewności, czy znaleziony okaz grzyba jest jadalny, najlepiej zostaw go w spokoju. Nie zbieraj też bardzo młodych owocników grzybów, gdyż bardzo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami. Zjedzenie już bardzo niewielkich ilości owocnika na przykład muchomora sromotnikowego może poczynić nieodwracalne szkody w organizmie, a nawet prowadzić do śmierci. Nie wykonuj próby smaku jeżeli podejrzewasz, że dany grzyb może być silnie trujący lub śmiertelnie trujący. Śmiertelnie trujący muchomor może być nadgryziony przez ślimaki (im nie szkodzi), więc nie sugeruj się tym przy zbieraniu grzybów. Pamiętaj też, że nie ma uniwersalnej recepty na sprawdzenie, czy dany grzyb jest trujący.

♦ Naucz się rozpoznawać grzyby zanim zaczniesz je zbierać. Nie zbieraj grzybów bez niezbędnego przygotowania i doświadczenia (nabytego przy zbieraniu grzybów pod okiem doświadczonych grzybiarzy, na skutek przebytych kursów lub nabytych uprawnień, przestudiowania atlasów, stałego weryfikowania pod względem szkodliwości informacji w najbardziej aktualnej literaturze mykologicznej).

Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych, przewiewnych koszy. Używanie papierowych toreb nie jest wskazane, a reklamówek i innych foliowych toreb jest wręcz szkodliwe. W reklamówce grzyby wilgotnieją, gniotą się i zaparzają, a w efekcie tkanka grzybów bardzo szybko ulega rozkładowi. Spożywanie takich grzybów grozi silnym zatruciem.

Wykręcać, czy ścinać? Wszystko jedno. Grzyby delikatnie wykręcamy ze ściółki lub ścinamy nożykiem - wybór sposobu zbioru nie ma znaczenia, ale miejsce zbioru przykrywaj ściółką, aby zapobiec wysychaniu grzybni i osłonić od światła (grzybnia jest wrażliwa na światło). Zebrane owocniki od razu oczyszczaj scyzorykiem ze ślimaków, liści oraz igliwia i patyków.

Nie wolno zbierać grzybów:

♦ Jeżeli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem unikaj:

Sprawdzaj, czy grzyb nie jest robaczywy, spleśniały lub zbyt stary. W tym celu najlepiej przeciąć kapelusz i sprawdzić, czy miąższ jest opanowany przez larwy owadów lub czy nie jest zbyt gąbczasty. Stare i spleśniałe grzyby zostawiamy w spokoju.

Pozostałe rady:

Zbieranie grzybów to pasja, hobby, rozrywka, sposób na spędzanie wolnego czasu, pozyskiwanie produktów spożyczych i przyprawowych. Warto zbieranie grzybów uczynić bezpiecznym, korzystając z powyższych porad.




Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

Ostatnio opublikowane w Pytajniku

Kakaowiec i pokarm bogów
Czekolada jest jednym z najbardziej cennych wyrobów cukierniczych. Gdyby nie nasiona kakaowca, nie moglibyśmy zaznawać przyjemności smakowania czekolady.
Dlaczego gwiazdy zataczają okręgi wokół Gwiazdy Polarnej?
Dlaczego na zdjęciach nieba nocnego z długim czasem naświetlania gwiazdy wydają się krążyć wokół Gwiazdy Polarnej?
Czy można spowolnić fotony?
Fotony są składnikiem światła. Wiemy że poruszają się ze stałą prędkością światła, która jest uniwersalną stałą fizyczną. Czy istnieje możliwość spowolnienia fotonów?
Zobacz więcej
Przeglądaj wszystkie artykuły dotyczące ciekawostek ze świata nauki.

Zobacz też


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Justyna Kołek, Ewa Furtak - Grzybownik, ISBN 978-83-8103-503-3, Pascal 2019

© medianauka.pl, 2021-01-01, A-3998



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.