Jarmuż

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz wszystkie zdjęcia.
Liczba dodatkowych zdjęć: 2.

Jarmuż (Brassica rapa ssp. pekinensis) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina dwuletnia. Uprawia się także odmiany ozdobne jarmużu.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Jarmuż jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50 cm.

Liście zielone, skórzaste, karbowane, zielone, fioletowe. lub brązowoczerwone. U odmian ozdobnych liście bywają wielobarwne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, karoten, wapń, potas, fosfor i żelazo. Liście są bogate w proteiny.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Zbiór jarmużu.

Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyPodłoże gliniaste, żyzne, próchnicze,
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i innych warzywach z rodziny kapustowatych.
NawożenieŚrednie wymagania co do nawożenia. Gdy pH spadnie poniżej 6, wapnujemy glebę.
PodlewanieWymaga podlewania podczas suszy.
StanowiskoNasłonecznione.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiBielinek kapustnik.
Zbiór i przechowywanieZbiór przypada na okres zimy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635932




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.