Jeżowiec jadalny
© ID1974 – stock.adobe.com
Jeżowiec jadalny (Echinus esculentus) to bezkręgowiec z gromady jeżowców. Kształt kulisty, nieco spłaszczony. Kolor czerwono-fioletowy lub biały. Kolce liczne i krótkie.
Występowanie i środowisko
Występuje wyłącznie u wybrzeży Europy (Belgia, Dania, Francja, Irlandia, Norwegia, Holandia, Portugalia, Hiszpania, Szwecja, Anglia) w Atlantyku najczęściej na głębokości 5-40 m. Co ciekawe, nie występuje w Morzu Śródziemnym.
Morfologia i anatomia
Średnica ciała wynosi 10-16 cm.
Pożywienie
Zjada pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Ochrona i zagrożenia NT
Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Jeżowce jadalne bywają hodowane w akwariach.
Gonady tego jeżowca są jadalne. Podczas godów gruczoły płciowe wypełniają znaczną część ciała.
Pokrewne gatunki bezkręgowców
- Phyllacanthus imperialis
- Tripneustes ventricosus
- Arbacia lixula
- Diadema setosum
- jeżowiec skalny (Paracentrotus lividus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa – Mały Słownik Zoologiczny Bezkręgowce, ISBN 83-214-0428-6, Wiedza Powszechna 1984
© medianauka.pl, 2023-11-28, GAT-638689