Jeżówka wąskolistna

Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)

© Greg Mailaender – stock.adobe.com

Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny astrowatych.

Występowanie i środowisko PL

U nas kwiaty te są spotykane jedynie w uprawach ogrodowych. Gatunek jednak pochodzi z Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-80 cm.

Łodyga jest wyprostowana, owłosiona u góry.

Liście są równowąsko-lancetowate, całobrzegie, o długości 5-30 cm i szerokości 1-3,5 cm. Liście odziomkowe są osadzone na długich ogonkach. Na łodydze liście są typu siedzącego, coraz mniejsze.

Kwiaty języczkowe są purpurowe lub różowawe. Kwiatów języczkowych od 12 do 20. Środek półkolisty. Kwiaty rurkowate mają od 5 do 8 mm długości.

Owocem jest niełupka.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie jeżówka wąskolistna.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko zasadowego do obojętnego.
Właściwości glebyGleba ogrodowa, przepuszczalna, żyzna i odkwaszona, sucha.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
NawożenieNawozimy mało.
PodlewaniePodlewamy mało.
StanowiskoPreferuje stanowiska nasłonecznione, znosi cień.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieWysiew nasion na wiosnę. Nasiona umieszcza się wilgotnym piasku i umieszcza w lodówce na kwartał przed wysianiem.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • przeziębienie, grypa
  • rany
  • obniżona odporność
  • łuszczyca
  • egzema
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Jeżówka ma udokumentowane dobroczynne działanie przy grypie i przeziębieniach poprzez wpływanie na układ immunologiczny. Hamuje rozwój bakterii i wirusów. Przyjmowanie preparatów nie tylko chroni przed zachorowaniem, ale skraca także czas choroby.
Przyjmowana postać
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • nalewka
  • odwar
Przepisy zielarskie

Herbata - 1-2 łyżeczki kwiatów i liści zalewamy wrzątkiem (szklanka) i zaparzamy przez 5-7 minut.

Odwar - 1 łyżeczkę surowca gotujemy w 0,5 l wody przez 10 minut.

DawkowaniePijemy herbatę lub odwar zapobiegawczo gdy gorzej się czujemy lub podczas choroby.
PrzeciwwskazaniaZaleca się ostrożność u osób mających problemy z układem immunologicznym. Preparaty z jeżówki wpływają na wchłanianie niektórych leków. Uważać muszą alergicy. Mogą się także pojawić zawroty głowy i wymioty.
SurowiecKwiaty, liście, korzeń.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala – Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011

© medianauka.pl, 2020-02-02, GAT-13619
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-09




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.