Jeżyna krzewiasta

Jeżyna krzewiasta (Rubus fruticosus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Jeżyna krzewiasta (Rubus fruticosus) to roślina z rodziny różowatych, wieloznaczna nazwa posiadająca w literaturze różne znaczenie, najczęściej stosowany dla jeżyn spotykanych w uprawach.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Występuje w całej Polsce, często spotykana w uprawach.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od końca maja do początku lipca, owocuje od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 250 cm.

Pędy są wygięte w łuk, czasem pokładające się.

Liście są złożone z 3 listków. Ulistnienie skrętoległe. Brzegi wcinano-piłkowane, czasami wrębne.

Kwiaty są białe, zebrane w baldachogrona.

Owoc zbiorowy złożony z kulistych pestkowców, smaczny, czarny.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie jeżyna krzewiasta.
         Owocuje jeżyna krzewiasta.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny lub obojętny.
Właściwości glebyGleba żyzna, próchnicza, względnie wilgotne, nie podmokłe.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Czas uprawyWieloletnia.
PodlewanieTylko w czasie intensywnego wzrostu owoców.
MrozoodpornośćNie jest odporna na silne mrozy (poniżej -15 °C).
PrzycinanieZnosi dobrze.
Inne zastosowaniaRoślina nadaje się na żywopłot.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
Rozstawaod 60 do 80 cm.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieSadzonki sadzimy głęboko (poniżej 5 cm).
Choroby i szkodnikiSzara pleśń, przędziorki, mszyce, szpeciel jeżynowiec.
Dodatkowe informacjePo owocowaniu ścinamy pędy, na których pojawiły się owoce. Owocuje na dwuletnich pędach. Po owocowaniu należy wyciąć owocujące pędy równo z ziemią i pozostawić je do wiosny. cięcie letnie polega na usuwaniu przedwczesnych pędów bocznych. Zostawiamy tylko 4-6 łodyg.

Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2020-04-04, GAT-635619
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-29




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.