Kakaowiec
Kakaowiec (Theobroma) to rodzaj dwuliściennych roślin z rodziny ślazowatych, do którego zaliczamy około 20 gatunków, z czego w Polsce nie występuje żaden z nich. Z nasion kakaowca wyrabia się kakao i czekoladę.
To zimozielone, tropikalne drzewa.
Występowanie
Naturalnie kakaowce rosną w tropikalnych rejonach Ameryki. To część podszytu leśnego. Kakaowiec jest bardzo wrażliwy na mróz.
Morfologia
Osiąga wysokość 15 m.
Liście są naprzemianległe, całobrzegie
Kwiaty wyrastają wprost ze zdrewniałego pnia lub gałęzi.
Owoc duży i mięsisty.
Gatunki
Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie:
Inne gatunki
- Theobroma angustifolium
- Theobroma bernoullii
- Theobroma bicolor
- Theobroma canumanense
- Theobroma cirmolinae
- Theobroma gileri
- Theobroma glaucum
- Theobroma grandiflorum
- Theobroma hylaeum
- Theobroma mammosum
- Theobroma nemorale
- Theobroma obovatum
- Theobroma simiarum
- Theobroma sinuosum
- Theobroma stipulatum
- Theobroma subincanum
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa - Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, , RODZAJ-581
Data aktualizacji artykułu: 2024-11-22