Kakaowiec i pokarm bogów

kakaowiec

Czekolada jest jednym z najbardziej cennych wyrobów cukierniczych. Jest wyrabiana z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukrów i innych produktów. Gdyby nie nasiona kakaowca, nie moglibyśmy zaznawać tej przyjemności rozpływania się w ustach kostki czekolady.

Surowiec na czekoladę pozyskiwany jest z owoców tropikalnego drzewa. To kakaowiec właściwy lub tak zwane drzewo kakaowe (Theobroma cacao). Nazwa łacińska tego rodzaju pochodzi od greckich słów: theos - bóg oraz broma - jedzenie. Wprowadził je Karol Linneusz.

To gatunek zimozielonego drzewa z rodziny ślazowatych. Z nasion kakaowca wyrabia się nie tylko kakao i czekoladę, ale także produkty przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

Kakaowiec występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej. Rośnie w podszycie leśnym. Jest zapylany przez pajęczaki. Osiąga wysokość 9-15 m, ale w uprawie drzewko przycina się. Roślina ma jajowate, zaostrzone, skórzaste liście o długości około 25 cm. Kwiaty są małe, żółtawe, wyrastają bezpośrednio z pnia i mają przykrą woń.

Owoc jest żebrowany, duży, o długości nawet 30 cm, brązowy, żółty lub czerwony. To formalnie jagoda, która dojrzewa przez nawet pół roku. Miąższ owocu kakaowca jest jadalny i zawiera dużo nasion o długości około 3 cm. To tak zwane ziarna kakaowe. W ziarnach tych zawartość wody wynosi około 6,4%, tłuszczu (masła kakaowego) - 44,4%, teobrominy - 1,5%, białka — prawie 12%, cukrów - 28,5% oraz 4% innych składników, w tym minerałów.

Kakaowiec był już uprawiany co najmniej 2000 lat temu. W Europie nie może być uprawiany. Nie jest zupełnie odporny na mróz.

Nazwa "czekolada" wywodzi się od słowa xocoatl, które w języku rdzennych Indian oznacza napój sporządzany z mielonych ziaren kakaowca, maki kukurydzianej, zielonej papryki oraz wanilii.

czekolada

Pierwszy do Europy ziarna kakaowca sprowadził Krzysztof Kolumb. Jednak dopiero w XIX wieku Coenraad van Houten wynalazł sposób oddzielenia masła kakaowego od reszty zawartości nasion kakaowca. Wówczas upowszechnił się w Europie zwyczaj picia kakao.

Czekoladę wynaleziono w Szwajcarii dopiero pod koniec XIX wieku.

W pozyskiwaniu surowców na czekoladę owoce kakaowca odcina się, przecina na pół i zawartość wnętrza, czyli miąższ z nasionami wrzuca się do wcześniej przygotowanego zbiornika, na dnie którego znajdują się liście bananowca. Masę również przykrywa się liśćmi. Masa podlega następnie fermentacji przez około tydzień. W tym czasie masę kilka razy przekłada się do innych zbiorników. Po zakończeniu tego procesu nasiona suszy się na słońcu, po czym praży w temperaturze do 140°C. Tak uzyskane nasiona mieli się i odtłuszcza. Z tłuszczu pozyskuje się masło kakaowe, które wykorzystuje się w produkcji czekolady. A sproszkowane i odtłuszczone nasiona to kakao.

Na skróty

Gdzie rośnie kakaowiec?

Kakaowiec rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki.

Czy kakaowiec to orzech?

Nie. Owoc kakaowca to jagoda.

Co zapyla kwiaty kakaowca?

Pajęczaki.

Czy kakaowiec żyje w podszycie?

Tak.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Tak. Zawsze trzeba jednak zachować umiar. Umiarkowanie spożywania czekolady gorzkiej ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny, nerwowy. Teobromina zawarta w kakao poprawia nastrój, koncentrację i pamięć.




Ostatnio opublikowane w Pytajniku

Dlaczego gwiazdy zataczają okręgi wokół Gwiazdy Polarnej?
Dlaczego na zdjęciach nieba nocnego z długim czasem naświetlania gwiazdy wydają się krążyć wokół Gwiazdy Polarnej?
Czy można spowolnić fotony?
Fotony są składnikiem światła. Wiemy że poruszają się ze stałą prędkością światła, która jest uniwersalną stałą fizyczną. Czy istnieje możliwość spowolnienia fotonów?
Czy liczb całkowitych jest więcej od liczb naturalnych?
Zdrowy rozsądek podpowiada nam, że liczb całkowitych jest około dwa razy więcej niż liczb naturalnych. Jest jednak zupełnie inaczej.
Zobacz więcej
Przeglądaj wszystkie artykuły dotyczące ciekawostek ze świata nauki.

Zobacz też


© medianauka.pl, 2024-11-23, A-4996



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.