Kakaowiec właściwy, drzewo kakaowe
© bestforbest – stock.adobe.com
Kakaowiec właściwy, drzewo kakaowe (Theobroma cacao) to gatunek zimozielonego drzewa z rodziny ślazowatych. Z nasion kakaowca wyrabia się kakao i czekoladę oraz produkty przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.
Występowanie i środowisko
Występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 9-15 m.
Liście są jajowate, zaostrzone, skórzaste, o długości około 25 cm.
Kwiaty są małe, żółtawe, wyrastają z pnia, mają nieprzyjemną woń.
Owoc żebrowany, duży, o długości nawet 30 cm, brązowy (dojrzały). To jagoda. Dojrzewa przez nawet pół roku. Miąższ jest jadalny.
Nasiona o długości do 3 cm. To tak zwane ziarna kakaowe.
Rozmnażanie
Roślina ta jest zapylana przez pajęczaki.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kakaowiec był już uprawiany co najmniej 2000 lat temu.
Nazwa "czekolada" wywodzi się od słowa "xocoatl", które w języku rdzennych Indian oznacza napój sporządzany z mielonych ziaren kakaowca, maki kukurydzianej, zielonej papryki oraz wanilii.
Pierwszy do Europy ziarna kakaowca sprowadził Krzysztof Kolumb.
W XIX wieku Coenraad van Houten wynalazł sposób oddzielenia masła kakaowego (tłuszcze zawarte w nasionach) od reszty zawartości nasion kakaowca. Wówczas upowszechnił się w Europie zwyczaj picia kakao.
Czekoladę wynaleziono w Szwajcarii dopiero pod koniec XIX wieku.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, rośliny uprawne przemysłowe.
- Strefy mrozoodporności: 11-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- róża chińska (Hibiscus rosa-sinensis)
- baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata)
- okra, piżman jadalny (Abelmoschus esculentus)
- ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)
- pachira wodna (Pachira aquatica)
- ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa)
- lipka pokojowa (Sparmannia africana)
- brachychiton skalny, drzewo butelkowe (Brachychiton rupestris)
- ślazówka letnia, ślazówka ogrodowa (Lavathera trimestris)
- ślaz dziki (Malva sylvestris)
- prawoślaz lekarski (Althaea officinalis)
Kakaowiec i pokarm bogów
Czekolada jest jednym z najbardziej cennych wyrobów cukierniczych. Gdyby nie nasiona kakaowca, nie moglibyśmy zaznawać przyjemności smakowania czekolady.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2024-11-22, GAT-704952