Hurma wschodnia, kaki
© TATIANA – stock.adobe.com
Hurma wschodnia, kaki, heban wiśniówka (Diospyros kaki) to drzewo owocowe z rodziny hebankowatych. Dojrzałe kaki mogą być spożywane na surowo (odmiany słodkie z małą ilością garbników), świetnie nadają się jako dodatek do deserów. Z owoców wytwarza się także wina, likiery. Spotyka się także owoce kandyzowane. Można je też przetwarzać na dżemy, konfitury.
Występowanie i środowisko
Występuje w południowo-wschodniej Azji (Chiny, Laos, Birma), uprawy także w Japonii, Tajlandii, Korei, w Himalajach.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 12-15 m.
Liście są jajowate lub eliptyczne, skórzaste, o długości do 25 cm, od spodu owłosione.
Kwiaty są żółtozielone, dzwonkowate, zwisające, o średnicy 8 cm.
Owoc to soczysta jagoda, o żółtej do czerwonawej okrywie. Owoce kaki są jadalne, soczyste, aromatyczne, dostępne także w Polsce. Kaki osiąga masę 100-500 g.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Uprawy kaki prowadzi się na terenach powyżej 1000 m n.p.m.
Młode owoce są niejadalne.
Z palonych nasion wytwarza się namiastkę kawy.
Owoce zawierają 16-20% cukrów, 1% białka, 0,1% kwasów organicznych, 1-1,5% garbników, 15-20 mg% witaminy C.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Diospyros amara Perrier
- Diospyros argyi H.Lév.
- Diospyros bertii André
- Diospyros costata Carrière
- Diospyros kaempferi Naudin
- Diospyros lycopersicon Carrière
- Diospyros mazelii E.Morren
- Diospyros roxburghii Carrière
- Diospyros schi-tse Bunge
- Diospyros sinensis Naudin
- Diospyros sphenophylla Hiern
- Diospyros trichocarpa R.H.Miao
- Diospyros wieseneri Carrière
- Embryopteris kaki (Thunb.) G.Don
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Środowsko: górskie, leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 8-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2024-07-20, GAT-697651
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-13