Hurma wschodnia, kaki

Hurma wschodnia, kaki (Diospyros kaki)

© TATIANA – stock.adobe.com

Hurma wschodnia, kaki, heban wiśniówka (Diospyros kaki) to drzewo owocowe z rodziny hebankowatych. Dojrzałe kaki mogą być spożywane na surowo (odmiany słodkie z małą ilością garbników), świetnie nadają się jako dodatek do deserów. Z owoców wytwarza się także wina, likiery. Spotyka się także owoce kandyzowane. Można je też przetwarzać na dżemy, konfitury.

Występowanie i środowisko

Występuje w południowo-wschodniej Azji (Chiny, Laos, Birma), uprawy także w Japonii, Tajlandii, Korei, w Himalajach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 12-15 m.

Liście są jajowate lub eliptyczne, skórzaste, o długości do 25 cm, od spodu owłosione.

Kwiaty są żółtozielone, dzwonkowate, zwisające, o średnicy 8 cm.

Owoc to soczysta jagoda, o żółtej do czerwonawej okrywie. Owoce kaki są jadalne, soczyste, aromatyczne, dostępne także w Polsce. Kaki osiąga masę 100-500 g.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Uprawy kaki prowadzi się na terenach powyżej 1000 m n.p.m.

Młode owoce są niejadalne.

Z palonych nasion wytwarza się namiastkę kawy.

Owoce zawierają 16-20% cukrów, 1% białka, 0,1% kwasów organicznych, 1-1,5% garbników, 15-20 mg% witaminy C.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

drzewo
Środowsko

górskie
leśne
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-20, GAT-697651




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.