Kalafior

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)

© egorxfi – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Częścią jadalną są kwiaty. Istnieją odmiany wiosenne, letnie i jesienne, a nawet zimowe, odmiany o kwiatach białych, kremowych, zielonych i fioletowych.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

Kwiaty są jadalne, mięsiste, zebrane w różyczki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kalafior jest lekko strawnym warzywem. Zawiera dużo witaminy C.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Zbiór kalafiora.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko zasadowy lub obojętny.
pH 6.5-8.0
Właściwości glebyPodłoże o stałej wilgotności, zasobne w humu, głęboko spulchnione.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Zalecana 3-letnia przerwa w uprawie na tym samym stanowisku.
NawożenieWymaga bardzo intensywnego nawożenia. Kalafior wymaga w glebie większych ilości azotu, boru, wapnia, molibdenu.
PodlewanieRównomierne, obfite.
StanowiskoDobrze nasłonecznione.
RozsadaTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieWysiew najpierw pod szkło, a później rozsadzamy sadzonki do gruntu.
Choroby i szkodnikiWirus mozaiki kalafiora, kiła kapusty, mszyce, śmietka kapuściana, mączlik szklarniowy, bielinek kapustnik.
Zbiór i przechowywaniePrzed zebraniem warto nadłamać liście i okryć kwiatostan. Kwiaty zachowają w ten sposób barwę.
Dodatkowe informacjeRoślina preferuje niższe temperatury (nie lubi upałów).

Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635936
Data aktualizacji artykułu: 2024-07-13




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.