Kalafior
© egorxfi – stock.adobe.com
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Częścią jadalną są kwiaty. Istnieją odmiany wiosenne, letnie i jesienne, a nawet zimowe, odmiany o kwiatach białych, kremowych, zielonych i fioletowych.
Wybrane odmiany:
- 'Alverda' - odmiana wczesna, zielona.
- 'Romanesco' - odmiana ozdobna, przypominająca fraktale.
- 'Herbstriesen' - odmiana jesienna, biała.
- 'Hormade' - odmiana może być uprawiana jako wiosenna, letnia lub jesienna, biała.
- 'Igloory' - odmiana może być uprawiana jako wiosenna, letnia lub jesienna, biała.
- 'Purple Cape' - odmiana purpurowofioletowa.
- 'Walcherer Winter' - odmiana zimowa, wysiewana latem.
Występowanie i środowisko PL
Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.
Morfologia i anatomia
Kwiaty są jadalne, mięsiste, zebrane w różyczki.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kalafior jest lekko strawnym warzywem. Zawiera dużo witaminy C.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ● | ● | ● | ● | ● | ▸ | Zbiór kalafiora. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn lekko zasadowy lub obojętny. pH 6.5-8.0 |
Właściwości gleby | Podłoże o stałej wilgotności, zasobne w humu, głęboko spulchnione. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca. |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie. Zalecana 3-letnia przerwa w uprawie na tym samym stanowisku. |
Nawożenie | Wymaga bardzo intensywnego nawożenia. Kalafior wymaga w glebie większych ilości azotu, boru, wapnia, molibdenu. |
Podlewanie | Równomierne, obfite. |
Stanowisko | Dobrze nasłonecznione. |
Rozsada | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Wysiew najpierw pod szkło, a później rozsadzamy sadzonki do gruntu. |
Choroby i szkodniki | Wirus mozaiki kalafiora, kiła kapusty, mszyce, śmietka kapuściana, mączlik szklarniowy, bielinek kapustnik. |
Zbiór i przechowywanie | Przed zebraniem warto nadłamać liście i okryć kwiatostan. Kwiaty zachowają w ten sposób barwę. |
Dodatkowe informacje | Roślina preferuje niższe temperatury (nie lubi upałów). |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635936
Data aktualizacji artykułu: 2024-07-13