Kalarepa

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)

© oxie99 – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce o charakterystycznie zgrubiałym w dolnej części pędzie głównym. Ta charakterystyczna dla kalarepy główka osiąga w zależności od odmiany od 5 do około 20 cm średnicy.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

>Osiąga wysokość 50 cm.

Łodyga jest gruba, w dolnej części tworzy główkę z łupiną. Główka może mieć kolor zielony, fioletowy, niebieskawy, białawy.

Liście zielone, mięsiste, duże.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kalarepa zawiera dużo związków mineralnych i witamin. Jadalna jest nie tylko główka (część pędu), ale i liście. Liście mogą być przyrządzanie jako jarzyna. Co więcej, zawartość witaminy C jest dwa razy większa w liściach niż w główce.

Biologia i ekologia


uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyPodłoże wilgotne
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieKalarepa nie znosi uprawy po sobie. Zalecana 3-letnia przerwa w uprawie na tym samym stanowisku.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia.
PodlewaniePodlewamy w czasie suszy. Zmiany wilgotności powodują pękanie bulw.
RozsadaTak.
RozstawaOdstęp w przypadku wysiewu w rzędach co 8 cm i 30-40 cm między rzędami. Wysadzanie w rozstawie 25 na 25 cm.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Choroby i szkodnikiMokra zgnilizna bulw, bielinek kapustnik.
Dodatkowe informacjeKalarepę sadzimy płytko.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635935
Data aktualizacji artykułu: 2024-05-17




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.