Kapusta pekińska
© Serghei Velusceac – stock.adobe.com
Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis) to podgatunek kapusty polnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina roczna. Istnieje wiele odmian.
Występowanie i środowisko PL
Kapusta pochodzi z Chin. Dziś jest uprawiana na całym świecie.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 60 cm.
Liście o długości 30-60 cm tworzą zieloną lub białozieloną, wydłużoną główkę.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Do 1950 roku kapusta pekińska była nieznana w Europie.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ▸ | Termin wysiewu kapusty pekińskiej do gruntu. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego. pH 6.5-7.0 |
Właściwości gleby | Podłoże żyzne, stale wilgotne ale bez stagnującej wody, lekkie. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca. |
Zmianowanie | Wymaga przynajmniej 3-letniej przerwy w uprawie na tym samym miejscu. |
Czas uprawy | Jeden sezon. |
Nawożenie | Wymaga nawożenia, najlepiej nawozami organicznymi. |
Podlewanie | Wymaga intensywnego podlewania. |
Mrozoodporność | Znosi przymrozki. |
Rozsada | Tak. |
Rozstawa | Siejemy po 3-4 nasiona co 30-40 cm na głębokość 3 cm. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Choroby i szkodniki | Śmietka kapuściana, mszyce, gnatarz rzepakowiec. |
Dodatkowe informacje | Po wzejściu roślinę przerywamy. |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-23, GAT-5014