Kapusta pekińska

Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)

© Serghei Velusceac – stock.adobe.com

Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis) to podgatunek kapusty polnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina roczna. Istnieje wiele odmian.

Występowanie i środowisko

Kapusta pochodzi z Chin. Dziś jest uprawiana na całym świecie.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60 cm.

Liście o długości 30-60 cm tworzą zieloną lub białozieloną, wydłużoną główkę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do 1950 roku kapusta pekińska była nieznana w Europie.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Termin wysiewu kapusty pekińskiej do gruntu.

Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do obojętnego.
pH 6.5-7.0
Właściwości glebyPodłoże żyzne, stale wilgotne ale bez stagnującej wody, lekkie.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
ZmianowanieWymaga przynajmniej 3-letniej przerwy w uprawie na tym samym miejscu.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga nawożenia, najlepiej nawozami organicznymi.
PodlewanieWymaga intensywnego podlewania.
MrozoodpornośćZnosi przymrozki.
RozsadaTak.
RozstawaSiejemy po 3-4 nasiona co 30-40 cm na głębokość 3 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiŚmietka kapuściana, mszyce, gnatarz rzepakowiec.
Dodatkowe informacjePo wzejściu roślinę przerywamy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-23, GAT-5014




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.