Kapusta pekińska

Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)

© Serghei Velusceac – stock.adobe.com

Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis) to podgatunek kapusty polnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina roczna. Istnieje wiele odmian.

Występowanie i środowisko PL

Kapusta pochodzi z Chin. Dziś jest uprawiana na całym świecie.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60 cm.

Liście o długości 30-60 cm tworzą zieloną lub białozieloną, wydłużoną główkę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do 1950 roku kapusta pekińska była nieznana w Europie.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Termin wysiewu kapusty pekińskiej do gruntu.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do obojętnego.
pH 6.5-7.0
Właściwości glebyPodłoże żyzne, stale wilgotne ale bez stagnującej wody, lekkie.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
ZmianowanieWymaga przynajmniej 3-letniej przerwy w uprawie na tym samym miejscu.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga nawożenia, najlepiej nawozami organicznymi.
PodlewanieWymaga intensywnego podlewania.
MrozoodpornośćZnosi przymrozki.
RozsadaTak.
RozstawaSiejemy po 3-4 nasiona co 30-40 cm na głębokość 3 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiŚmietka kapuściana, mszyce, gnatarz rzepakowiec.
Dodatkowe informacjePo wzejściu roślinę przerywamy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-23, GAT-5014




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.