Kapusta włoska
© robypangy – stock.adobe.com
Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce o charakterystycznie pomarszczonych liściach.
Wybrane odmiany kapusty włoskiej:
- 'Advent' - odmiana wczesna.
- 'Armisa' - odmiana późna.
- 'Novusa' - odmiana średnio wczesna.
Występowanie i środowisko PL
Kapusta włoska jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość kilkudziesięciu centymetrów.
Liście są mięsiste, zebrane w dużą główkę.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna dwuletnia, bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. pH 6.5-7.5 |
Właściwości gleby | Podłoże gliniaste z dużą zawartością próchnicy. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Kapusta nie znosi uprawy po sobie. Zaleca się przrwę 3 lat w uprawie na tym samym miejscu. |
Czas uprawy | Jeden rok. |
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia, preferowany nawóz organiczny. |
Podlewanie | Wymaga równomiernego podlewania, bardziej intensywnego podczas suszy. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Rozsada | Tak. |
Rozstawa | 50 na 60 cm. |
Rozmnażanie | Kapustęwysiewamy pod szkło, a do gruntu wysadzamy sadzonki. |
Choroby i szkodniki | Bielinek kapustnik, kiła kapusty, mszyca kapuściana, wizus mozaiki, śmietka kapuściana. |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635937