Kapusta włoska

Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)

© robypangy – stock.adobe.com

Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce o charakterystycznie pomarszczonych liściach.

Wybrane odmiany kapusty włoskiej:

 

Występowanie i środowisko PL

Kapusta włoska jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość kilkudziesięciu centymetrów.

Liście są mięsiste, zebrane w dużą główkę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.5-7.5
Właściwości glebyPodłoże gliniaste z dużą zawartością próchnicy.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieKapusta nie znosi uprawy po sobie. Zaleca się przrwę 3 lat w uprawie na tym samym miejscu.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia, preferowany nawóz organiczny.
PodlewanieWymaga równomiernego podlewania, bardziej intensywnego podczas suszy.
StanowiskoNasłonecznione.
RozsadaTak.
Rozstawa50 na 60 cm.
RozmnażanieKapustęwysiewamy pod szkło, a do gruntu wysadzamy sadzonki.
Choroby i szkodnikiBielinek kapustnik, kiła kapusty, mszyca kapuściana, wizus mozaiki, śmietka kapuściana.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635937




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.