Karczoch hiszpański, kard
© L.Bouvier – stock.adobe.com
Karczoch hiszpański, kard (Cynara cardunculus) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny astrowatych, przypominająca oset. W uprawie to roślina jednoroczna — warzywo, także roślina ozdobna i oleista.
Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody
W naturze występuje w południowej Europie. W Polsce bywa rzadko uprawiana.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 180-240 cm.
Łodyga jest sztywna, wzniesiona, kolczasta, gruba z siedzącymi liśćmi.
Liście są zielono-srebrzyste, kolczaste, duże, zebrane w różyczkę, pierzastodzielne.
Kwiaty są fioletowe, zebrane w kuliste koszyczki, z kolczastymi łuskami okrywy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Spożywa się grube ogonki liściowe, po uprzednim wybieleniu, podobnie jak szparagi.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna, bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, rośliny ogrodowe, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 6-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa w wybranych rejonach kraju.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-05, GAT-694627