Karczoch hiszpański, kard

Karczoch hiszpański, kard (Cynara cardunculus)

© L.Bouvier – stock.adobe.com

Karczoch hiszpański, kard (Cynara cardunculus) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny astrowatych, przypominająca oset. W uprawie to roślina jednoroczna — warzywo, także roślina ozdobna i oleista.

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w południowej Europie. W Polsce bywa rzadko uprawiana.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 180-240 cm.

Łodyga jest sztywna, wzniesiona, kolczasta, gruba z siedzącymi liśćmi.

Liście są zielono-srebrzyste, kolczaste, duże, zebrane w różyczkę, pierzastodzielne.

Kwiaty są fioletowe, zebrane w kuliste koszyczki, z kolczastymi łuskami okrywy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Spożywa się grube ogonki liściowe, po uprzednim wybieleniu, podobnie jak szparagi.


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
rośliny ogrodowe
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych., ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-05, GAT-694627




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.