Szarańczyn strąkowy, karob

Szarańczyn strąkowy, karob (Ceratonia siliqua)

© Özgür Güvenç – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua) to gatunek zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych, które rodzi tak zwany chleb świętojański, czyli jadalne strąki, będące owocem tego drzewa.

Występowanie i środowisko

W naturze roślina ta występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi 15-18 m.

Kora jest szarobrązowa, popękana.

Liście są odwrotnie jajowate, lśniące, dość sztywne.

Kwiaty są zebrane w grona, są małe, mają zielonkawy kolor, wydzielają nieprzyjemny aromat.

Owoce to ciemnobrązowe strąki dorastające do 20-25 cm długości, tak zwany chleb świętojański. Miąższ jest miękki, słodki w smaku.

Rozmnażanie

To roślina jednopienna.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Liście opadają co dwa lata.

Chleb świętojański zanim pojawiły się w hodowli buraki cukrowe i trzcina cukrowa był głównym źródłem cukru w rejonie występowania karobu.

Z owoców pozyskuje się soki, a także produkt jako dodatek do produkcji alkoholu.

Zmielone i prażone nasiona to namiastka kawy.

Mąka z owoców stanowi surowiec do wypieków.

Mączka chleba świętojańskiego, tak zwana guma karobowa, to znana substancja zagęszczająca - E410.

Ze strąków wyrabia się także paszę dla zwierząt.

W Polsce sprzedawano chleb świętojański w okresie między wojennym.

Pytania

Pytania

Skąd się wzięła nazwa chleb świętojański?

Chleb świętojański to nazwa zaczerpnięta z Biblii. W jednej z przypowieści syn marnotrawny z głodu żywił się strąkami. Badacze roślin biblijnych zgadzają się, że chodzi tutaj o strąki Ceratonia siliqua. Hebrajskie słowo określające szarańczyn strąkowy jest podobne do słowa oznaczającego szarańczę. Prawdopodobnie zdanie w Ewangelii Mateusza oraz Ewangelii Łukasza o Janie Chrzcicielu, który żywił się szarańczą, oznacza, że w istocie żywił się strąkami szarańczynu. Stąd wzięła się nazwa chleb świętojański – od Jana Chrzciciela. Inną rzeczą jest fakt, że szarańcza (owad) w dawnych czasach też bywała jadana przez ludzi.


Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-04, GAT-657150
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-12




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.