Szarańczyn strąkowy, karob
© Özgür Güvenç – stock.adobe.com
Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua) to gatunek zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych, które rodzi tak zwany chleb świętojański, czyli jadalne strąki, będące owocem tego drzewa.
Występowanie i środowisko
W naturze roślina ta występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej.
Morfologia i anatomia
Wysokość wynosi 15-18 m.
Kora jest szarobrązowa, popękana.
Liście są odwrotnie jajowate, lśniące, dość sztywne.
Kwiaty są zebrane w grona, są małe, mają zielonkawy kolor, wydzielają nieprzyjemny aromat.
Owoce to ciemnobrązowe strąki dorastające do 20-25 cm długości, tak zwany chleb świętojański. Miąższ jest miękki, słodki w smaku.
Rozmnażanie
To roślina jednopienna.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Liście opadają co dwa lata.
Chleb świętojański zanim pojawiły się w hodowli buraki cukrowe i trzcina cukrowa był głównym źródłem cukru w rejonie występowania karobu.
Z owoców pozyskuje się soki, a także produkt jako dodatek do produkcji alkoholu.
Zmielone i prażone nasiona to namiastka kawy.
Mąka z owoców stanowi surowiec do wypieków.
Mączka chleba świętojańskiego, tak zwana guma karobowa, to znana substancja zagęszczająca - E410.
Ze strąków wyrabia się także paszę dla zwierząt.
W Polsce sprzedawano chleb świętojański w okresie między wojennym.
Pytania
Skąd się wzięła nazwa chleb świętojański?
Chleb świętojański to nazwa zaczerpnięta z Biblii. W jednej z przypowieści syn marnotrawny z głodu żywił się strąkami. Badacze roślin biblijnych zgadzają się, że chodzi tutaj o strąki Ceratonia siliqua. Hebrajskie słowo określające szarańczyn strąkowy jest podobne do słowa oznaczającego szarańczę. Prawdopodobnie zdanie w Ewangelii Mateusza oraz Ewangelii Łukasza o Janie Chrzcicielu, który żywił się szarańczą, oznacza, że w istocie żywił się strąkami szarańczynu. Stąd wzięła się nazwa chleb świętojański – od Jana Chrzciciela. Inną rzeczą jest fakt, że szarańcza (owad) w dawnych czasach też bywała jadana przez ludzi.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, rośliny uprawne przemysłowe, roślina lecznicza.
- Strefy mrozoodporności: 9-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- bób (Vicia faba)
- robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudacacia)
- albicja jedwabista, albicja biało-różowa (Albizia julibrissin)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- nostrzyk biały (Melilotus alba)
- mimoza wstydliwa, czułek wstydliwy (Mimosa pudica)
- groch zwyczajny, groch siewny (Pisum sativum)
- karagana syberyjska (Caragana arborescens)
- koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens)
- koniczyna łąkowa, koniczyna czerwona (Trifolium pratense)
- koniczyna krwistoczerwona, Inkarnatka (Trifolium incarnatum)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-04, GAT-657150
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-12