Ketmia szczawiowa
© dasuwan – stock.adobe.com
Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny ślazowatych. To roślina jadalna. Liście zjada się jako jarzynę, a z kielichów kwiatowych wyrabia się napoje, są składnikiem potraw. Z nasion pozyskuje się olej jadalny. Z łodygi pozyskuje się włókna do wyrobu worków.
Występowanie i środowisko
W naturze występuje w Indiach, ale jest spotykana powszechnie w uprawie w innych rejonach świata w strefie tropikalnej.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 150 cm.
Liście są szerokojajowate, 3-6-klapowe.
Kwiaty osiągają średnicę do 5 cm. Są białe, żółtawe z brązową plamą w gardzieli.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Użytek: zioła, rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- róża chińska (Hibiscus rosa-sinensis)
- ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)
- ketmia letnia (Hibiscus trionum)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2024-12-02, GAT-692126