Ketmia szczawiowa

Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa)

© dasuwan – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny ślazowatych. To roślina jadalna. Liście zjada się jako jarzynę, a z kielichów kwiatowych wyrabia się napoje, są składnikiem potraw. Z nasion pozyskuje się olej jadalny. Z łodygi pozyskuje się włókna do wyrobu worków.

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w Indiach, ale jest spotykana powszechnie w uprawie w innych rejonach świata w strefie tropikalnej.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Liście są szerokojajowate, 3-6-klapowe.

Kwiaty osiągają średnicę do 5 cm. Są białe, żółtawe z brązową plamą w gardzieli.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2024-12-02, GAT-692126




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.