Ogórek kiwano, ogórek afrykański
© PIXbank – stock.adobe.com
Ogórek kiwano, kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus) to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych z rodzaju ogórek (Cucumis). Kiwano można spożywać na surowo. Smakuje podobnie do ogórka, kiwi i melona. Pachnie bananem.
Występowanie i środowisko
Pochodzi z Afryki, a uprawiany jest w wielu rejonach świata.
Morfologia i anatomia
Łodyga jest płożąca się.
Kwiaty są żółte.
Owoc to pomarańczowa jagoda o długości do 15 cm, pokryta kolcami. Miąższ zielonożółty.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Owoce bardzo trwałe. Mogą leżeć nawet pół roku.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-13, GAT-697188