Ogórek kiwano, ogórek afrykański

Ogórek kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus)

© PIXbank – stock.adobe.com

Ogórek kiwano, kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus) to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych z rodzaju ogórek (Cucumis). Kiwano można spożywać na surowo. Smakuje podobnie do ogórka, kiwi i melona. Pachnie bananem.

Występowanie i środowisko

Pochodzi z Afryki, a uprawiany jest w wielu rejonach świata.

Morfologia i anatomia

Łodyga jest płożąca się.

Kwiaty są żółte.

Owoc to pomarańczowa jagoda o długości do 15 cm, pokryta kolcami. Miąższ zielonożółty.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Owoce bardzo trwałe. Mogą leżeć nawet pół roku.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-13, GAT-697188




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.