Kokos

Kokos

Kokos (Cocos) to rodzaj jednoliściennych roślin z rodziny arekowatych (palm), do którego zaliczamy około 30-120 (w zależności od ujęcia systematycznego) gatunków, z czego w Polsce nie występuje żaden z nich.

To drzewa o dużym znaczeniu użytkowym. Z kokosów pozyskuje się orzechy, będące źródłem wody i pokarmu, budulec na dachy, budynki, łodzie, kosze, maty, liny i inne. Z kokosu wyrabia się masło, mączkę. Młode liście są jadalne i wykorzystuje się je do sałatek.

Morfologia

Osiąga wysokość 30 m.

Liście są duże, o długości nawet 6 m, pierzaste, wyrastające z wierzchołka pnia.

Kwiaty są rozdzielnopłciowe, zebrane w wiechy w pochwach.

Owoc to orzech.

Gatunki

Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie:





Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Tony Russell, Catherine Cutler, Martin Walters - Drzewa świata. Ilustrowana encyklopedia , ISBN 97883242-0842-5, universitas 2004

© medianauka.pl, , RODZAJ-419
Data aktualizacji artykułu: 2024-06-20



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.