Kolczak obłączasty
© PIXATERRA – stock.adobe.com
Kolczak obłączasty (Hydnum repandum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny kolczakowatych, bezwonny, łagodny, palący lub gorzki w zależności od wieku owocnika.
Występowanie i środowisko PL
Występuje dość pospolicie w lasach iglastych i liściastych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-15 cm średnicy, zwykle do 10 cm. Trzon ma 2-6 cm wysokości.
Kapelusz biały lub żółtawy. Kształt wypukły lub płaski i wklęsły. Brzeg falisty, u młodych owocników podwinięty. Wierzch matowy. Pod spodem charakterystyczne kolce.
Kolce białe lub żółtawe, ochrowe, o długości do 6 mm, łamliwe.
Miąższ jest najpierw biały, potem żółtawy.
Trzon biały lub żółtawy, nieco jaśniejszy niż kapelusz.
Rozmnażanie
Wysyp żółtawy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Dość często wyrasta w kręgach.
To ciężkostrawny grzyb. Najsmaczniejsze są owocniki młode.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników kolczaka obłczastego. |
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-09, GAT-639089