Kolendra siewna
© cobia – stock.adobe.com
Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach, silnie aromatyczna roślina. To znane zioło i roślina przyprawowa, czasem chwast. W uprawach spotyka się wiele odmian.
Występowanie i środowisko PL
W Polsce kolendra jest uprawiana, zawlekana i dziczejąca. Roślina ta jest uprawiana prawie na całym świecie (Europa, Azja, Ameryka Północna, Afryka). Lubi podłoże zasobne w próchnicę, piaszczysto-gliniaste.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-80 cm.
Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona, nieowłosiona, żeberkowana.
Liście mają różny kształt. Odziomkowe są złożone z trzech łatek, osadzone na długich ogonkach. Liście łodygowe dolne są pojedynczo pierzaste, wyżej 2-3-krotnie pierzaste. Odcinki są równowąskie. Ulistnienie skrętoległe.
Kwiaty są drobne, w kolorze jasnego różu lub białym, zebrane w baldach złożony.
Owoc stanowi kulista rozłupnia o średnicy2-5 mm. Ma słodko-gorzki smak.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Świeża kolendra pachnie pluskwami.
Kolendrę uprawiano już w XVII wieku p.n.e. Jest o niej nawet wzmianka w Biblii.
Zbiory i zastosowanie
Kolendra ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego oraz przy trudno gojących się ranach.
Owoce zawierają 1,5% olejku eterycznego, olej, sterydy, sterole, niewielkie ilości alkaloidów.
Kolendra to także znana przyprawa kuchni indyjskiej. W tym przypadku wykorzystuje się całe rozłupki kolendry. Kolendrą przyprawia się ryby, warzywa, drób i inne mięsa. Stosuje się ją w wędliniarstwie, piekarnictwie.
Przyprawa ta wchodzi w skład curry.
Młode pędy kolendry wchodzą w skład przyprawy kinza, którą aromatyzuje się alkohole.
Przyprawą są też świeże liście kolendry w wielu tradycyjnych kuchniach świata.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: zioła, rośliny uprawne, chwasty, roślina lecznicza.
- Strefy mrozoodporności: 7-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa w wybranych rejonach kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=22.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Kwitnie kolendra siewna. |
Pokrewne gatunki roślin
- koper włoski, fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
- selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
- biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)
- wąkrotka azjatycka (Centella asiatica)
- szalej jadowity, cykuta (Cicuta virosa)
- dzięgiel litwor, arcydzięgiel (Angelica archangelica)
- mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)
- podagrycznik pospolity, śnitka (Aegopodium podagraria)
- barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
- szczwół plamisty (Conium maculatum)
- kminek zwyczajny, karolek (Carum carvi)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-5621
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10