Komosa ryżowa

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa)

© cheekylorns - Fotolia.com

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny komosowatych, rośliny uprawnej, dającej wartościowe nasiona i jadalne liście.

Występowanie i środowisko PL

Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Nie jest wymagająca co do podłoża. Wymaga jednak wilgoci. U nas gatunek ten występował w okolicach Gubina. W naszej strefie klimatycznej nie może być uprawiany.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia. To roślina odporna na niskie temperatury.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Łodyga jest wysoka na 150 cm.

Liście są szerokie, trójklapowe.

Kwiaty są różowawe, zebrane w gęste kiście.

Nasiona mają średnicę od 1,1 do 2,5 mm średnicy. U form uprawnych nasiona mają różne barwy. Są jadalne.

Ochrona i zagrożenia

To gatunek obcy w naszej florze.

Ciekawostki

Inkowie uprawiali komosę ryżową w górach dla nasion. Jadalne są także liście. Nasiona to jedne z najbardziej odżywczych nasion świata, zawierające aż 19% białka, którego skład chemiczny przypomina skład białka krowiego mleka. Zawartość cukru wynosi tylko 5 %, zatem nasiona te nie są tuczące. Mają podobne zastosowanie w kuchni jak ryż, stąd nazwa gatunkowa rośliny. Nasiona smakują łagodnie, natomiast liście są lekko pikantne i stosuje się je w kuchni podobnie jak szpinak i, podobnie jak szpinak, zawierają duże ilości żelaza i innych mikroelementów.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie komosa ryżowa.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-4666
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-14




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.