Koźlarz czerwony, kozak czerwony
© Евгений Федоров – stock.adobe.com
Koźlarz czerwony, kozak czerwony (Leccinum aurantiacum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. To najbardziej znany ze wszystkich koźlarzy.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych pod osikami, topolami i brzozami.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy.
Kapelusz ma pomarańczowoczerwoną barwę. Kapelusz najpierw jest kulisty, następnie półkulisty, wypukły i rozpostarty. Jest mięsisty, ma ostre brzegi. Wierzch gładki, zamszowaty.
Pory białe, starsze osobniki mają pory szare z oliwkowym odcieniem lub żółtawe. Rurki białawe, dość długie.
Miąższ jest białawy.
Trzon długi, z brązowymi kosmkami, białawy. Podstawa zdrewniała, ciemny po przekrojeniu i zieleniejący u podstawy.
Podobne gatunki
Przypomina koźlarza sosnowego i dębowego. Wszystkie są jadalne.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy liściaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres zbioru koźlarza czerwonego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- koźlarz babka, kozak (Leccinum scabrum)
- koźlarz grabowy (Leccinum griseum)
- koźlarz topolowy (Leccinum duriusculum)
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638987