Koźlarz czerwony, kozak czerwony

Koźlarz czerwony, kozak czerwony  (Leccinum aurantiacum)

© Евгений Федоров – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Koźlarz czerwony, kozak czerwony (Leccinum aurantiacum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku. To najbardziej znany ze wszystkich koźlarzy.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych pod osikami, topolami i brzozami.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 6-20 cm średnicy.

Kapelusz ma pomarańczowoczerwoną barwę. Kapelusz najpierw jest kulisty, następnie półkulisty, wypukły i rozpostarty. Jest mięsisty, ma ostre brzegi. Wierzch gładki, zamszowaty.

Pory białe, starsze osobniki mają pory szare z oliwkowym odcieniem lub żółtawe. Rurki białawe, dość długie.

Miąższ jest białawy.

Trzon długi, z brązowymi kosmkami, białawy. Podstawa zdrewniała, ciemny po przekrojeniu i zieleniejący u podstawy.

Podobne gatunki

Przypomina koźlarza sosnowego i dębowego. Wszystkie są jadalne.

Rozmnażanie

Zarodniki brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Brzoza brodawkowata
(Betula pendula)
Topola osika
(Populus tremula)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres zbioru koźlarza czerwonego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne

Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638987




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.