Kropidlak

Kropidlak
© barbol - stock.adobe.com
Kropidlak (Aspergillus) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Grzyby te odpowiadają za psucie się warzyw i owoców, za niektóre choroby grzybicze skóry, płuc.

To grzyby o mikroskopijnych rozmiarach.

Występowanie

Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. występują w glebie, roślinności, owocach, żywności, w domach i w powietrzu, a nawet w wodzie.

Ciekawostki

Kropidlak ma zdolność do przeprowadzania fermentacji, dzięki której można wytwarzać na przykład alkohol, kwasy organiczne i enzymy.

Gatunki

Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie:

Opisy poszczególnych gatunków pojawią się wkrótce. Poniżej lista gatunków z tego rodzaju.

Inne gatunki





Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, , RODZAJ-198
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-14



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.