Kukurydza zwyczajna
© lovelyday12 – stock.adobe.com
Kukurydza zwyczajna (Zea mays) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych, uprawiana jako zboże już od 7 tysięcy lat (udomowienie nastąpiło około 5 000 r. p.n.e.). Jest także uprawiana jako roślina ozdobna i pastewna oraz warzywo.
Wybrane odmiany i podgatunki.
- Zea mays ssp. saccharata - kukurydza cukrowa - odmiana uprawiana na całym świecie, podobna do kukurydzy pastewnej o bardzo słodkich ziarnach.
Występowanie i środowisko PL
W Polsce to roślina obcego pochodzenia, uprawna i przejściowo dziczejąca. Kukurydza nie występuje w stanie dzikim. Kukurydza zwyczajna to udomowiona dzikiej trawy pochodzącej z Meksyku.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od czerwca do października. To roślina ciepłolubna.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 1-3 m.
Łodyga jest obła, pełna, wypełniona gąbczastą substancją.
Liście są zielone, szerokie, skrętoległe.
Kwiaty są męskie tworzą na szczycie rośliny wiechę, kwiaty żeńskie to kolby, wyrastające na pędach bocznych. Kwiaty żeńskie zakończone są długimi i nitkowatymi kłoskami.
Rozmnażanie
To roślina jednopienna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kukurydza nie jest uprawiana jedynie dla ziarna. Części zielone roślin to cenna pasza dla zwierząt.
W Europie kukurydza pojawiła się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Pytania
Czy kukurydza to trawa? Tak.Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, trawy, rośliny ogrodowe, zboża, rośliny uprawne przemysłowe, warzywa.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: efemerofit, roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=20.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Kwitnie kukurydza. | |||||||
◂ | ▸ | Wysiew kukurydzy cukrowej. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego. pH 6.0-7.0 |
Właściwości gleby | Podłoże piaszczyste, gliniaste, próchnicze |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Można ją uprawiać na tym samym miejscu w następnym roku, choć zaleca się okresowe zmianowanie. |
Czas uprawy | Jeden rok. |
Nawożenie | Można zastosować obornik lub kompost tuż podczas wysiewu. |
Podlewanie | Podczas suszy należy podlewać. |
Mrozoodporność | Nie jest odporna na przymrozki. |
Stanowisko | Nasłonecznione, ciepłe, osłonięte od wiatru. |
Rozstawa | siejemy po 4 ziarna co 20-30 cm w rzędach w odległości 60-100 cm od siebie. Po przerwaniu zostawiamy 2 rośliny. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Wysiew nasion. |
Dodatkowe informacje | Podłoże możemy mulczować. |
Pokrewne gatunki roślin
- turówka wonna, żubrówka (Hierochloe odorata)
- pszenżyto (×Triticosecale)
- sorgo zwyczajne, sorgo dwubarwne (Sorghum bicolor)
- trzcina cukrowa, cukrowiec lekarski (Saccharum officinarum)
- miskant chiński (Miscanthus sinensis)
- kostrzewa sina, kostrzewa popielata (Festuca glauca)
- trzcina pospolita (Phragmites australis)
- miskant olbrzymi (Miscanthus ×giganteus)
- tymotka łąkowa, brzanka pastewna (Phleum pratense)
- życica trwała (Lolium perenne)
- kostrzewa czerwona (Festuca rubra)
Powiązane quizy
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
© medianauka.pl, 2020-05-07, GAT-14183
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-08