Kura domowa
© kadebruehl – stock.adobe.com
Kura domowa (Gallus gallus domesticus) to udomowiona forma kura bankiwa. Wygląd, wielkość, upierzenie zależą od rasy, których dziś na świecie mamy około 80.
Oto niektóre z nich, popularne w naszym kraju:
- rodajlendy,
- new hampshire,
- susseks,
- white rock,
- zielononóżki kuropatwiane,
- polbary,
- cornish.
Ogólnie rasy dzielimy na:
- nieśne,
- mięsne,
- ogólnoużytkowe,
- amatorskie.
Występowanie i środowisko PL
Kura domowa jest hodowana na całym świecie.
Tryb życia i zachowanie
Kogut bywa agresywny i broni swojego haremu. Kura wyszukuje pokarmu rozgrzebując nogami ziemię. Kura domowa lata bardzo słabo.
Kura gdacze, kogut pieje.
Morfologia i anatomia
Jajo kury domowej ilustruje poniższy rysunek.
Pożywienie
Zjada ziarno, owady, inne bezkręgowce.
Rozmnażanie
Dobra nieśność to 200 jaj rocznie. Największa to 360 jaj w roku. Kura domowa jest poligamiczna. Grupą kur opiekuje się kogut.
Ochrona i zagrożenia
Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem. Brak w ewidencji Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Udomowienie kura bankiwa prawdopodobnie miało miejsce już w II tysiącleciu p.n.e. na Półwyspie Indyjskim. W Chinach hodowano kurę już w 1000 r p.n.e. W 500 r p.n.e. w Egipcie i w Chinach prowadzono sztuczny wylęg. Wiemy także, że w Polsce w Biskupinie kury hodowano już w roku 500 p.n.e. Ówczesne kury miały lepiej rozwinięte skrzydła, prawdopodobnie więc lepiej latały.
Dziś kura domowa jest najliczniejszym ptakiem użytkowym świata. Spożycie mięsa kury, kurczaków jest ogromne.
Pokrewne gatunki ptaków
Powiązane quizy
© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-549