Kura domowa
Kura domowa (Gallus gallus domesticus) to udomowiona forma kura bankiwa. Wygląd, wielkość, upierzenie zależą od rasy, których dziś na świecie mamy około 80.
Oto niektóre z nich, popularne w naszym kraju:
- rodajlendy,
- new hampshire,
- susseks,
- white rock,
- zielononóżki kuropatwiane,
- polbary,
- cornish.
Ogólnie rasy dzielimy na:
- nieśne,
- mięsne,
- ogólnoużytkowe,
- amatorskie.
Występowanie i środowisko PL
Kura domowa jest hodowana na całym świecie.
Tryb życia i zachowanie
Kogut bywa agresywny i broni swojego haremu. Kura wyszukuje pokarmu rozgrzebując nogami ziemię. Kura domowa lata bardzo słabo.
Kura gdacze, kogut pieje.
Morfologia i anatomia
Jajo kury domowej ilustruje poniższy rysunek.
Pożywienie
Zjada ziarno, owady, inne bezkręgowce.
Rozmnażanie
Dobra nieśność to 200 jaj rocznie. Największa to 360 jaj w roku. Kura domowa jest poligamiczna. Grupą kur opiekuje się kogut.
Ochrona i zagrożenia
Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem. Brak w ewidencji Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Udomowienie kura bankiwa prawdopodobnie miało miejsce już w II tysiącleciu p.n.e. na Półwyspie Indyjskim. W Chinach hodowano kurę już w 1000 r p.n.e. W 500 r p.n.e. w Egipcie i w Chinach prowadzono sztuczny wylęg. Wiemy także, że w Polsce w Biskupinie kury hodowano już w roku 500 p.n.e. Ówczesne kury miały lepiej rozwinięte skrzydła, prawdopodobnie więc lepiej latały.
Dziś kura domowa jest najliczniejszym ptakiem użytkowym świata. Spożycie mięsa kury, kurczaków jest ogromne.

Pokrewne gatunki ptaków








© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-549
Data aktualizacji artykułu: 2025-01-09