Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa (Laccaria amethystina)

© Ivan – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Lakówka ametystowa (Laccaria amethystina) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny Hydnangiaceae bez charakterystycznego zapachu i smaku.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach liściastych i iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 2-5 cm średnicy.

Kapelusz fioletowy, blaknący z wiekiem. U młodych owocników brzeg podwinięty.

Blaszki fioletowe, pokryte białymi zarodnikami u starszych owocników.

Miąższ jest fioletowy, gumowaty.

Trzon fioletowy z białawymi włóknami, cylindryczny, cienki, dość długi.

Podobne gatunki

Starsze osobniki podobne do grzybówki czystej.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Grzyb podczas gotowania nie traci swego ciekawego koloru.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników lakówki ametystowej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-08, GAT-639097




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.