Legwan zielony
© Nneirda – stock.adobe.com
Legwan zielony (Iguana iguana) to gatunek jaszczurki z rodziny legwanów - największy żyjący dziś przedstawiciel tej rodziny. Pod żuchwą u osobników dorosłych zwisa charakterystyczny skórny fałd, większy u samców. Tułów i ogon są bocznie spłaszczone. Przez grzbiet biegnie grzebień. Kończyny tylne są wyposażone w długie palce. Skóra jest pięknie ubarwiona na jaskrawą zieleń, a na ogonie i tułowiu znajdują się ciemne pręgi.
Występowanie i środowisko
Legwan zielony występuje w naturze w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Preferują lasy nad brzegami wód. Legwan zielony został także wprowadzony sztucznie przez człowieka na Florydę.
Tryb życia i zachowanie
Legwany zielone prowadzą nadrzewny tryb życia. Zwinnie poruszają się po drzewach, wspinając się na ich wierzchołki i skacząc z gałęzi na gałąź. Wylegując się nieruchomo na słońcu pośród gałęzi są słabo widoczne. Lubią też wodne środowisko. Świetnie nurkują. Zaniepokojone rzucają się do wody z drzewa i długo nurkują. Na ziemię legwany zielone schodzą w celu złożenia jaj, rzadziej dla zdobycia pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Są aktywne za dnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość ciała 220 cm, z czego na ogon może przypadać nawet 120 cm. Samice nie przekraczają 140 cm długości ciała. Ciężar ciała wynosi zwykle 10-15 kg, maksymalnie 20 kg. Zęby ostre i dość duże.
Pożywienie
To gady roślinożerne. Zjadają kwiaty, liście, owoce. Polują także na owady.
Rozmnażanie
Samica składa od 7 do 71 jaj. Okres inkubacji trwa 65-115 dni.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Legwan zaciekle się broni. Może być wówczas niebezpieczny dla człowieka. Kąsa i bije ogonem.
Mięso legwana zielonego jest jadalne. Miejscowa ludność nazywa go nawet leśnym kurczakiem z uwagi na mięso podobne w smaku do mięsa kurczaka.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Lacerta iguana Linnaeus, 1758
Hodowla – informacje dla hodowców
Parametry i informacje | Opis |
---|---|
Informacje ogólne o gatunku | To duża jaszczurka, bywa że kąsa i zadaje uderzenia ogonem. Legawny te potrafią też byćłagodne i ufne. Trzymamy pojedynczego osobnika lub parę. |
Rodzaj terrarium i wyposażenie | Terrarium dżunglowe powinno być duże i mieć co najmniej 4 × 3 × 5 długości głowy i tułowia naszego podopiecznego. Wewnątrz terrarium umieszczamy gałęzie, a także organizujemy część wodną. |
Inne warunki chowu | Regularnie naświetlamy terrarium promieniami ultrafioletowymi. |
Temperatura | 25-30 °C, a na wyspie ciepła nawet 40 °C. Woda w terrarium powinna mieć temperaturę 24-28 °C. Nocą temperatura może wynosić 20-22 °C. |
Wilgotność | do 70% w dzień i do 90% w nocy. |
Pokarm | W hodowli podajemy warzywa i owoce. Młodym i ciężarnym samicom podajemy także owady. |
Rozmnażanie | Rozwój zarodkowy odbywa się w temperaturze 32°C i trwa 64 dni. Rozwojowi jaj szkodzą wahania temperatury. W wysokiej temperaturze (około 30°C) wylęgają się głównie samce. |
Ograniczenia prawne | Czytaj więcej. (UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.) |
Pokrewne gatunki gadów
Powiązane quizy
© medianauka.pl, 2018-07-08, GAT-1848