Lukrecja
Lukrecja (Glycyrrhiza) to rodzaj dwuliściennych roślin z rodziny bobowatych, do którego zaliczamy około 40 gatunków, z czego w Polsce około 2, jako gatunki obce, jeden uprawiany.
To roślina lecznicza od czasów starożytnych, wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym i cukierniczym. Cukierki z lukrecją mają charakterystyczny smak i czarny kolor.
Morfologia
Liście są ogruczolone punktowo, podzielone nieparzystopierzaście.
Kwiaty są niebieskie, motylkowe, zebrane w kwiatostany wyrastające z kątów liści.
Owoc to strąk.
Gatunki
Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie:
Inne gatunki
- Glycyrrhiza lepidota
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie lukrecja gładka. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Termin zbioru korzenia lukrecji gładkiej. | ||||||||
● | ● | ● | Kwitnie lukrecja najeżona. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Praca zbiorowa - Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, , RODZAJ-67
Data aktualizacji artykułu: 2024-03-12