Łuskwiak nastroszony
![Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa)](biologia/grafika/grzyby/luskwiak-nastroszony.jpg)
© Olena – stock.adobe.com
Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pierścieniakowatych o smaku i zapachu rzodkwi.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie najczęściej w lasach liściastych, rzadziej iglastych. Rośnie u podstawy drzew albo na pniu. Lubi sąsiedztwo drzew owocowych, głównie jabłoni.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od września do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-10 cm średnicy.
Kapelusz żółtawy, brązowawy z odstającymi, ciemniejszymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty lub kulisty, potem wypukły i spłaszczony,
Blaszki żółtawe, starsze brązowawe, gęsto upakowane.
Miąższ jest żółtawy.
Trzon w górnej części żółtawy, niżej rdzawy, cylindryczny z łuskami i skąpym pierścieniem. Podstawa węższa, czerwonawa.
Podobne gatunki
Gatunek podobny do opieńki miodowej, od której odróżniają go wyraźniejsze łuski i mniej wyraźny pierścień.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: rzodkiew
Zapach: rzodkiew
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Wyraźne łuski, mniej wyraźny pierścień niż u opieńki, miąższ żółtawy, blaszki żółtawe lub brązowawe.
Smak: gorzki
Zapach: rzodkiew
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Ma zapach rzodkwi i gorzki smak. Kapelusz żółtawy, z odstającymi łuskami. Blaszki żółtawe, starsze brązowawe. Miąższ jest żółtawy. Trzon w górnej części żółtawy i gładki, niżej pierścienia żółty z łuskami.
Smak: gorzki
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
pasożyt
Miąższ białawy, blaszki białawe lub blado-czerwono-brązowe.
Rozmnażanie
Wysyp brązowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
![lasy iglaste](grafika/ikona-gsi.jpg)
![lasy liściaste](grafika/ikona-gsl.jpg)
gatunek niejadalny
![gatunek niejadalny](grafika/ikona-gn.jpg)
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników łuskwiaka nastroszonego. |
Pokrewne gatunki grzybów
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-03, GAT-639053