Malina właściwa

Malina właściwa (Rubus idaeus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Malina właściwa (Rubus idaeus) to krzew z rodziny różowatych o jadalnych, smacznych owocach. Polska jest drugim na świecie producentem malin po Rosji. Największe plantacje znajdują się na Mazowszu.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Malina właściwa występuje w lasach, na zrębach, jest też uprawiana w ogrodach dla cennych owoców. To gatunek Europy i Azji, introdukowany w Ameryce Północnej. W naszym kraju jest pospolity na terenie całej Polski. Lubi stanowiska nasłonecznione, gleby lekko kwaśne, a także zasadowe.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od maja do czerwca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 200 cm.

Łodyga w dolnej części jest wyposażona w kolce przypominające igły. Młoda część jest naga.

Liście są pierzasto-złożone, 3-5-7 listkowe, zielone, od spodu filcowate, skrętoległe, piłkowane, liście pędów kwiatowych 3-listkowe.

Kwiaty są w zwisających kwiatostanach. Są miododajne, niepozorne i drobne, obupłciowe. Płatki mają biały kolor.

Owoc maliny ma różowy kolor (zdarza się bardzo rzadko, że jest żółty). Owoc zbiorowy składa się z drobnych, soczystych pestkowców.

Korzeń z licznymi odrostami.

Rozmnażanie

Roślina owadopylna.

Ochrona i zagrożenia

Nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Dzika malina właściwa owocuje tylko na pędach dwuletnich.

Malina to gatunek jeżyny.

Polska jest drugim na świecie producentem malin po Rosji. Największe plantacje znajdują się na Mazowszu.

Największy szkodnik malin to kistnik malinowiec, którego białe larwy żerują w owocach.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie malina właściwa (dzika odmiana).
        Zbiór maliny właściwej w zależności od odmiany zakres może być mniejszy.
          Pora na sadzenie maliny właściwej
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny.
pH 5.5-6.5
Właściwości glebyGleba powinna być żyzna, stale umiarkowanie wilgotna.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
PodlewanieObfite.
StanowiskoNasłonecznione.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażaniePrzez odrosty korzeniowe. Przed posadzenie warto spulchnić ziemię i wzbogacić w nawóz.
Choroby i szkodnikiChoroby wirusowe, których nie da się wyleczyć, mszyce, szara pleśń, kistnik malinowiec, przebarwiacz malinowy, przędziorki.
Dodatkowe informacjeMalina bardzo źle znosi wahania ilości wody w glebie. Rzędy mali sadzimy w kierunku północ-południe, aby maksymalnie zwiększyć ekspozycję na słońce. W pierwszym roku zostawiamy do 3 pędów. W kolejnym roku przycinamy tuż przy ziemi. W trzecim roku można zostawić do 7 łodyg. Obumarłe łodygi ścinamy na bieżąco. Wokół malin stale mulczujemy glebę.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • niestrawność
  • bóle menstruacyjne
  • przeziębienie, grypa
  • infekcja układu moczowego
  • ból gardła
  • biegunka
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Zastosowanie przede wszystkim konsumpcyjne ale także lecznicze (zarówno owoce jak i liście). To źródło między innymi witamin C, E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Napar z liści ma działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Może być podawany przy biegunkach, wzdęciach.Od dawnych czasów herbata z liści malin była stosowana przez młode kobiety do regulowania miesiączki a także w ciąży jako środek tonizujący i wzmacniający macicę. Herbata z sokiem malinowym jest świetna przy stanach zapalnych, gorączkowych.
Przyjmowana postać
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • nalewka
  • odwar
Przepisy zielarskieHerbata ciążowa - 1-2 łyżeczki suszonych liści maliny gotujemy przez 5-7 minut w 250 ml wody.
Odwar - jak wyżej, tylko należy gotować 15-30 minut.
Dawkowanie1 szklanka 2-3 razy dziennie podczas ciąży, 1/2 szklanki jako środek na biegunkę 3-4 razy dziennie.
PrzeciwwskazaniaW czasie ciąży nie należy bez konsultacji lekarskiej zażywać wyciągu z liści malin.
SurowiecLiście, owoce.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.


Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2017-05-30, GAT-4411
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-29




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.