Mandarynka (roślina)

Mandarynka (roślina) (Citrus reticulata)

© Sixsmith – stock.adobe.com

Mandarynka (Citrus reticulata) to gatunek drzewa z rodziny rutowatych, jeden z cytrusów. Owoce deserowe, bardzo smaczne i popularne.

Odmiany:

Znany jest też mieszaniec mandarynki i grejpfruta o nazwie tangela. Ma wielkość pomarańczy i jest bardzo smaczna.

Występowanie i środowisko

Mandarynki dziko rosną w chinach, ale są uprawiane w wielu rejonach świata w ciepłym klimacie, w tym na południu Europy.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 200-600 cm.

Liście są całobrzegie, zaostrzone, ogonkowe.

Kwiaty są białe.

Owoc kulisty, lekko spłaszczony, cienkiej, dość łatwo odchodzącej skórce, miąższu podzielonym na segmenty. To soczysty, deserowy owoc, który może być spożywany na surowo.

Nasiona liczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-697411




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.