Mandarynka (roślina)

Mandarynka (roślina) (Citrus reticulata)

© Sixsmith – stock.adobe.com

Mandarynka (Citrus reticulata) to gatunek drzewa z rodziny rutowatych, jeden z cytrusów. Owoce deserowe, bardzo smaczne i popularne.

Odmiany:

Znany jest też mieszaniec mandarynki i grejpfruta o nazwie tangela. Ma wielkość pomarańczy i jest bardzo smaczna.

Występowanie i środowisko

Mandarynki dziko rosną w chinach, ale są uprawiane w wielu rejonach świata w ciepłym klimacie, w tym na południu Europy.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 200-600 cm.

Liście są całobrzegie, zaostrzone, ogonkowe.

Kwiaty są białe.

Owoc kulisty, lekko spłaszczony, cienkiej, dość łatwo odchodzącej skórce, miąższu podzielonym na segmenty. To soczysty, deserowy owoc, który może być spożywany na surowo.

Nasiona liczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-697411
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-30




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.