Męczennica jadalna, marakuja
© valery121283 – stock.adobe.com
Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis) to gatunek rośliny, pnącza z rodziny męczennicowatych, uprawiana na dużą skalę z uwagi na jadalne owoce i masowe stosowanie w przetwórstwie owocowym.
Występowanie i środowisko
Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia). Uprawiana jest w wielu innych rejonach świata (Hawaje, Nowa Zelandia, Australia, także rejon Morza Śródziemnego).
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość/długość 25 m.
Łodyga jest u podstawy zdrewniała.
Liście są trójklapowe, zielone.
Kwiaty są charakterystyczne, zielonobiałe z fioletowymi elementami.
Owoc ma skórzastą skórkę w kolorze fioletowym lub żółtym. Miąższ galaretowaty, żółty, z licznymi nasionami, słodki i lekko kwaskowaty, przyjemnie pachnący, bardzo smaczny i orzeźwiający.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Obróbka termiczna marakuje pozbawia ją aromatu.
Parametry
bylina
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-06, GAT-694740