Męczennica jadalna, marakuja

Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis)

© valery121283 – stock.adobe.com

Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis) to gatunek rośliny, pnącza z rodziny męczennicowatych, uprawiana na dużą skalę z uwagi na jadalne owoce i masowe stosowanie w przetwórstwie owocowym.

Występowanie i środowisko

Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia). Uprawiana jest w wielu innych rejonach świata (Hawaje, Nowa Zelandia, Australia, także rejon Morza Śródziemnego).

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość/długość 25 m.

Łodyga jest u podstawy zdrewniała.

Liście są trójklapowe, zielone.

Kwiaty są charakterystyczne, zielonobiałe z fioletowymi elementami.

Owoc ma skórzastą skórkę w kolorze fioletowym lub żółtym. Miąższ galaretowaty, żółty, z licznymi nasionami, słodki i lekko kwaskowaty, przyjemnie pachnący, bardzo smaczny i orzeźwiający.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Obróbka termiczna marakuje pozbawia ją aromatu.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2024-07-06, GAT-694740
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-27




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.