Męczennica jadalna, marakuja
© valery121283 – stock.adobe.com
Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis) to gatunek rośliny, pnącza z rodziny męczennicowatych, uprawiana na dużą skalę z uwagi na jadalne owoce i masowe stosowanie w przetwórstwie owocowym.
Występowanie i środowisko
Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia). Uprawiana jest w wielu innych rejonach świata (Hawaje, Nowa Zelandia, Australia, także rejon Morza Śródziemnego).
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość/długość 25 m.
Łodyga jest u podstawy zdrewniała.
Liście są trójklapowe, zielone.
Kwiaty są charakterystyczne, zielonobiałe z fioletowymi elementami.
Owoc ma skórzastą skórkę w kolorze fioletowym lub żółtym. Miąższ galaretowaty, żółty, z licznymi nasionami, słodki i lekko kwaskowaty, przyjemnie pachnący, bardzo smaczny i orzeźwiający.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Obróbka termiczna marakuje pozbawia ją aromatu.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 10-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2024-07-06, GAT-694740
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-27