Męczennica jadalna, marakuja

Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis)

© valery121283 – stock.adobe.com

Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis) to gatunek rośliny, pnącza z rodziny męczennicowatych, uprawiana na dużą skalę z uwagi na jadalne owoce i masowe stosowanie w przetwórstwie owocowym.

Występowanie i środowisko

Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia). Uprawiana jest w wielu innych rejonach świata (Hawaje, Nowa Zelandia, Australia, także rejon Morza Śródziemnego).

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość/długość 25 m.

Łodyga jest u podstawy zdrewniała.

Liście są trójklapowe, zielone.

Kwiaty są charakterystyczne, zielonobiałe z fioletowymi elementami.

Owoc ma skórzastą skórkę w kolorze fioletowym lub żółtym. Miąższ galaretowaty, żółty, z licznymi nasionami, słodki i lekko kwaskowaty, przyjemnie pachnący, bardzo smaczny i orzeźwiający.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Obróbka termiczna marakuje pozbawia ją aromatu.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatzielony kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-06, GAT-694740




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.