Marchew zwyczajna
© Carrots – stock.adobe.com
Marchew zwyczajna (Daucus carota) to gatunek rośliny z rodziny baldaszkowatych, popularne warzywo uprawiane niemalże na całym świecie. To roślina lecznicza. Znanych jest ponad 300 odmian marchwi, w tym wczesne, letnie i późne. Odmiany różnią się walorami smakowymi, barwą i kształtem korzenia.
Wybrane odmiany:
- 'Berlikumer' - odmiana późna na przechowywanie.
- 'Gonsenheimer Treib' - czerwona odmiana wczesna.
- 'Juwarot' - odmiana o dużej zawartości karotenu.
- 'Nantaise' - odmiana wczesna, smaczna na surowo.
- 'Pariser Markt' - odmiana o okrągłym korzeniu na przetwory.
- 'Rote Reisen' - odmiana żółtej marchwi pastewnej.
- 'Rotin' - odmiana letnia, gładka.
Występowanie i środowisko PL
Porasta tereny przydrożne, ruderalne w Palearktyce. Nie lubi gleb zasadowych.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od końca maja do września.
Morfologia i anatomia
Morfologia
Osiąga wysokość 30-100(150) cm.
Liście są 2-3 lub więcej-krotnie pierzasto złożone.
Kwiaty są drobne, białe zebrane w złożone baldachy.
Korzeń jest cienki, jasny, palowy, białawy lub żółtawy. Marchew zwyczajna ma korzeń pomarańczowy i gruby u marchwi uprawnej (D. c. sativus). W zależności od odmiany kolor może być także inny: od białego, poprzez żółty do prawie czarnego.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Warzywo to jest spożywane na surowo i po ugotowaniu, a także nadaje się na przetwory, a nawet jako dodatek do ciast. Z marchwi można też zrobić dżem. Wyśmienite są także soki z marchwi. Marchew jest lekkostrawna i nie uczula. Może być podawana nawet niemowlętom.
Zawiera karoten, wiele witamin i soli mineralnych.
Pomaga w zwalczaniu cukrzycy i biegunki.
Pielęgnacja
Brak wody, szczególnie podczas kiełkowania i intensywnego wzrostu, silnie wpływa na wysokość plonu.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna dwuletnia.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Środowsko: synantropijne.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 3-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: hemikryptofit.
- Kategoria przybysza: roślina uprawiana.
- Częstośc występowania gatunku: pospolity na całym terenie lub prawie całym terenie.
- Dynamika rozprzestrzeniania się gatunku: gatunek zajmujący nowe stanowiska.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=18.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Kwitnie marchew zwyczajna. | |||||||
◂ | ▸ | Wysiew nasion marchwi. Dosiewamy do połowy czerwca. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | pH 6.5-7.5 |
Właściwości gleby | Podłoże , próchnicze głęboko spulchnione, piaszczyste. Gleba nie może być zbita i zagęszczona. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Zalecana 3-letnia przerwa po uprawie roślin baldaszkowatych. |
Czas uprawy | Jeden sezon. |
Nawożenie | Dla późnych odmian wymagane obfite nawożenie. |
Podlewanie | Wymaga podlewania, gdy brak owadów. |
Rozstawa | Rządki w odległości 20-25 cm |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Wysiew nasion, niezbyt gęsto (można zmieszaćnasiona z piaskiem w stosunku nasion do piasku jak 1:2. |
Choroby i szkodniki | Połyśnica marchwianka, nicienie. |
Czas kiełkowania | 12-30 dni. |
Dodatkowe informacje | Aby ułatwić plewienie grządek warto zasiać marchew z koprem lub rzodkiewką do oznaczenia grządek. Zbyt gęsto posianą marchew przerywamy. |
Pokrewne gatunki roślin
- koper włoski, fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
- selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
- biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)
- wąkrotka azjatycka (Centella asiatica)
- szalej jadowity, cykuta (Cicuta virosa)
- dzięgiel litwor, arcydzięgiel (Angelica archangelica)
- mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)
- podagrycznik pospolity, śnitka (Aegopodium podagraria)
- barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
- szczwół plamisty (Conium maculatum)
- kminek zwyczajny, karolek (Carum carvi)
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-5681
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10