Maślak ziarnisty

Maślak ziarnisty (Suillus granulatus)

© Janusz Lipiński – stock.adobe.com

Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, wydzielający kropelki mlecznego soku.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie tylko w lasach iglastych, sosnowych, zwykle na ich skraju i przy drogach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 2-9 cm średnicy. Trzon ma 4-10 cm wysokości.

Kapelusz brązowy lub ochrowy. Kształt najpierw półkulisty, później wypukły, wreszcie rozpostarty. Wierzch śluzowaty, szczególnie u młodych owocników. skórka z łatwością odchodzi od kapelusza.

Rurki i pory podczas deszczowej pogody u młodych grzybów wydzielają kropelki mlecznego soku. Krople te zasychają, z czego biorą się ziarna. Rurki żółtawe, jasnobrązowe.

Miąższ jest żółty lub białawy. Nie zmienia barwy przy przecięciu go nożem.

Trzon cylindryczny, żółtawy, wydzielający w szczycie sok, o zaostrzonej podstawie.

Podobne gatunki

Łatwo pomylić maślaka ziarnistego z jadalnym maślakiem zwyczajnym o ciemniejszym kapeluszu, a także z również jadalnym maślakiem rdzawobrązowym. Ten ostatni ma różową podstawę trzonu.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Maślak ziarnisty
Suillus granulatus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Ma jaśniejszy kapelusz niż maślak zwyczajny.

Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Maślak zwyczajny
Suillus luteus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Wierzch pokryty śluzem. Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem. Trzon ma ciemny pierścień.


Rozmnażanie

Zarodniki pomarańczowobrązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Mimo, że jest uznawany za grzyb jadalny, miewa działanie przeczyszczające.

Pytania

Pytania

Czy należy ściągać skórkę z maślaka? Czy maślaki trzeba obierać?

Tak, należy obrać skórkę z wierzchu kapelusza. U niektórych maślaków, jak u sitarza skórka nie schodzi, więc ją zostawiamy.


Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocnika maślaka ziarnistego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638983




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.