Maślak zwyczajny

© Henri Koskinen – stock.adobe.com
Maślak zwyczajny lub po prostu maślak (Suillus luteus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. To grzyb o łagodnym, wyśmienitym smaku.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie tylko w lasach iglastych pod sosnami, rzadziej pod świerkami i modrzewiami. Maślaki te najczęściej rosną w młodnikach całymi gromadami.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-10 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Młode osobniki półkuliste, potem wypukłe, a następnie rozpostarte. Wierzch pokryty śluzem. Ma ostre brzegi. Młode osobniki kapelusze są połączone z trzonem białawą błonką.
Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem.
Miąższ jest żółtobiały.
Trzon ma ciemny pierścień. Jest cylindryczny, nieco grubszy u podstawy.
Podobne gatunki
Trochę tylko podobny jest maślak ziarnisty.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Wierzch pokryty śluzem. Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem. Trzon ma ciemny pierścień.
Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Modrzew europejski, modrzew pospolity
(Larix decidua)
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma jaśniejszy kapelusz niż maślak zwyczajny.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Czy należy zdejmować skórkę z kapelusza?
Tak. Skórkę bezwzględnie należy zdjąć. Zresztą przychodzi to dość łatwo.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Modrzew europejski, modrzew pospolity
(Larix decidua)
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru maślaka zwyczajnego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- maślak sitarz (Suillus bovinus)
- maślak żółty (Suillus grevillei)
- maślak pstry (Suillus variegatus)
- borowiec dęty (Suillus cavipes)
- maślak ziarnisty (Suillus granulatus)








Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638985