Maślanka wiązkowa

Maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare)

© pwmotion – stock.adobe.com

Maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) to gatunek silnie trującego grzyba z rodziny pierścieniakowatych. Ma gorzki smak i przykry aromat.

Występowanie i środowisko PL

Wyrasta grupowo z martwego drewna w lasach liściastych i rzadziej iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od kwietnia do grudnia.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 2-7 cm średnicy.

Kapelusz żółtawy, ze zwykle ciemniejszym, rdzawym środkiem. Kształt najpierw dzwonkowaty, później rozpostarty. Wierzch gładki i matowy. Z brzegu zwisają nierzadko resztki osłonki.

Blaszki żółtawe, zieleniejące z wiekiem.

Miąższ jest również żółty.

Trzon żółtawy.

Podobne gatunki

Gatunek łudząco podobny do jadalnej maślanki łagodnej.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Maślanka wiązkowa
Hypholoma fasciculare

Smak: gorzki

Zapach: nieprzyjemny

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Blaszki z zielonkawym odcieniem, miąższ żółty.

Maślanka ceglasta
Hypholoma sublateritium

Smak: gorzki

Zapach: nieprzyjemny

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V VI VII VII IX X XI
Inne cechy

Kapelusz blado-czerwony, żółtawy, jaśniejszy na brzegach. Blaszki najpierw żółtawe, blade, później szarofioletowe. Miąższ jest żółtawy, blady.


Rozmnażanie

Zarodniki brunatnofioletowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Jakie są objawy zatrucia maślanką wiązkową?

Po spożyciu tych grzybów pojawiają się nudności, wymioty. Zatrucia są podobne jak w przypadku zjedzenie muchomorów.


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

   Okres występowania owocników maślanki wiązkowej.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639014




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.