Melon

Melon (Cucumis melo)

© Unclesam – stock.adobe.com

Melon (Cucumis melo) to jednoroczna, płożąca się roślina z rodziny dyniowatych. Owoce są traktowane jako jarzyna, owoce deserowe, można je jeść na surowo.

Wybrane odmiany melona:

 

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Melon pochodzi prawdopodobnie z Afryki, dziś jest uprawiany w strefie tropikalnej i subtropikalnej na całym świecie. Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, o obojętnym odczynie. Preferuje słoneczne lub półcieniste stanowiska. W Polsce melon jest rzadko uprawiany.

Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 3 m.

Pędy są długie, zaopatrzone w wąsy czepne.

Liście są miękkie, duże, zielone, płytko klapowane (3-7 klap)

Kwiaty są żółte, białe.

Owoc jest duży, pachnący, okrągły. Kolor i kształt jest zależny od odmiany. Owoce są jadalne na surowo.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie melon.

Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiatbiały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
warzywa

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn gleby
pH 6.0-7.0
Właściwości glebyPodłoże głęboko spulchnione, przewietrzone, luźne, niezbyt wilgotne.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca.
ZmianowanieZalecana czteroletnia lub pięcioletnia przerwa w uprawie.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia, w tym obornikiem.
PodlewanieIntensywne.
StanowiskoDobrze nasłonecznione, ciepłe.
RozsadaTak.
Rozstawa1 × 1 m.
Wysiew do gruntuTak.
RozmnażanieKwiaty są zapylane przez owady, należy zatem zapewnić dostęp pszczołom do nich.
Choroby i szkodnikiMączniak rzekomy, więdnięcie fuzaryjne, przędziorek chmielowiec, mączlik szklarniowy.
Dodatkowe informacjeW Polsce może sięudać uprawa pod tunelem foliowym lub w szklarni.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2019-09-07, GAT-5593
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-20




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.