Miechunka peruwiańska
© grey – stock.adobe.com
Miechunka peruwiańska, miechunka agrestowa (Physalis peruviana) to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych o jadalnych owocach, uprawiana jako warzywo. To bylina kłączowa. Uwaga! Niedojrzałe owoce są trujące.
Występowanie i środowisko PL
Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Chile), jest uprawiana w rejonach całego świata w ciepłym klimacie, także w Europie. W Europie jest to jednoroczne warzywo.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 200 cm i 100 cm wysokości.
Pęd jest żebrowany, przebarwiony na fioletowo.
Liście są pokryte włoskami, są sercowate, osiągają 10-17 cm długości.
Kwiaty są żółte, purpurowe. Kielich osiąga do 5 cm długości
Owoc to żółta lub brązowa jagoda w otoczce o fakturze papieru. Miąższ jest soczysty, aromatyczny, słodki lub słodko-kwaśny.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Z jednej rośliny można uzyskać nawe6t 300 owoców.
Owoce można spożywać na surowo lub poddać obróbce.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna, bylina.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 8-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa w wybranych rejonach kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: efemerofit, roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=48.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-03, GAT-694447
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-22