Miechunka pomidorowa

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)

© marjancermelj – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.

Występowanie i środowisko PL

Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 45-60 cm.

Łodyga jest naga, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze.

Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.

Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.

Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.

Korzeń jest mocno rozrośnięty.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Zbiory i zastosowanie

Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004

© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-22




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.