Mięta pieprzowa
© kolesnikovserg – stock.adobe.com
Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita L.) to wieloletnia roślina aromatyczna z rodziny wargowych - krzyżówka mięty zielonej i mięty nadwodnej. To roślina przyprawowa i lecznicza.
Oto wybrane odmiany:
- 'Agnes' - odmiana silnie pachnąca.
- 'Mitcham' - odmiana o czerwonych łodygach, również intensywnie pachnąca.
- 'Variegata' - odmiana o plamkowanych na żółto liściach.
Występowanie i środowisko PL
To roślina ta występująca w uprawach na całym świecie. Nie występuje dziko w naturze. Lubi gleby żyzne.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od lipca do września.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-100 cm.
Łodyga jest wyprostowana, wzniesiona, rozgałęziona, o barwie purpurowej, czterokanciasta.
Liście są krótkoogonkowe, lancetowate, jajowatolancetowate, piłkowane, zwykle nagie, czasem od spodu na nerwach występują włoski. Blaszki o długości 2-8 cm.
Kwiaty drobne, zebrane w kłos o długości do 5 cm, są różowe lub fioletowe, z rurkowatym kielichem, korona ma do 5 mm długości.
Owoc to rozłupnia z czterema rozłupkami.
Kłącze jest krótkie, ale silnie ukorzenione.
Rozmnażanie
Można ją rozmnażać przez ukorzeniania pędów bocznych lub przez podział rozłogów.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Mieszaniec ten powstał prawdopodobnie w roku 1750 w Anglii.
Zbiory i zastosowanie
Mięta pieprzowa jest stosowana w przemyśle cukierniczym i spożywczym (olejek aromatyczny pozyskiwany z mięty).
Suszone liście są wykorzystywane w medycynie jako środek odkażający, znieczulający i bakteriobójczy. Mięta łagodzi bóle układu pokarmowego, poprawia apetyt. Olejek eteryczny bywa stosowany do udrażniania dróg oddechowych, na migreny i pobudzenie. Mięta pieprzowa jest też lekko moczopędna.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione, półcień.
- Użytek: zioła, rośliny ogrodowe, roślina lecznicza.
- Strefy mrozoodporności: 3-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ▸ | Kwitnie mięta pieprzowa. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Gleba wilgotna i żyzna. Nadaje się każda gleba ogrodnicza. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Co kilka lat zmieniamy miejsce uprawy. |
Czas uprawy | Wieloletnia. |
Nawożenie | Wysokie wymagania pod względem nawożenia. |
Podlewanie | Regularne. |
Stanowisko | Nasłonecznione, a także w półcieniu. Najlepiej wydzielić odrębne stanowisko lub pośród owocowych krzewów. |
Rozstawa | 30 cm na 30 cm. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Rozmnażanie | Rozmnażanie przez podział, z sadzonek, rozłogi z węzłem. Wysiew nasion jest nieskuteczny. |
Choroby i szkodniki | Rdza mięty. |
Zbiór i przechowywanie | Zbiór liści odbywa się w chwili rozpoczęcia kwitnienia. Roślinę ścinamy 10 cm nad ziemią. |
Dodatkowe informacje | Preferuje chłód. Roślina łatwo się rozplenia. |
Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina przyprawowa i lecznicza. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Suszone liście są wykorzystywane w medycynie jako środek odkażający, znieczulający i bakteriobójczy. Mięta łagodzi bóle układu pokarmowego, poprawia apetyt. Olejek eteryczny bywa stosowany do udrażniania dróg oddechowych, na migreny i pobudzenie. Mięta pieprzowa jest też lekko moczopędna. Mięta łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego, w tym ułatwia trawienie tłuszczów, z uwagi na pobudzanie wydzielania żółci. Zmniejsza dolegliwości żołądkowe. Olejek sprawdza się w leczeniu zespołu jelita drażliwego. |
Przyjmowana postać |
|
Przepisy zielarskie | Herbata - kilka świeżych liści lub łyżeczkę suszu zaparzamy przez 10 minut w 250 ml wrzątku. Po ostudzeniu i przecedzeniu można pić. |
Dawkowanie | 2-3 razy dziennie szklanka herbaty po posiłkach. |
Przeciwwskazania | Nie wolno stosować olejków eterycznych na bazie mięty u dzieci poniżej 5. roku życia z uwagi na możliwość uniemożliwienia dziecku oddychania. Mięta nie może być również stosowana przy współistniejącym refluksie żołądkowym, przepuklinie, zgadze. |
Surowiec | Liście. |
Przyprawa | Mięta pieprzowa jest stosowana w przemyśle cukierniczym i spożywczym (olejek aromatyczny pozyskiwany z mięty). |
Pokrewne gatunki roślin
- mięta zielona, mięta kłosowa (Mentha spicata)
- mięta polna (Mentha arvensis)
- mięta okrągłolistna (Mentha suaveolens)
- mięta polej (Mentha pulegium)
- mięta długolistna (Mentha longifolia)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Beata Grabowska, Tomasz Kubala – Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011
- Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2018-07-29, GAT-13409
Data aktualizacji artykułu: 2024-11-13