Mirt zwyczajny

Mirt zwyczajny (Myrtus communis)

© Сергей Зыков – stock.adobe.com

Mirt pospolity (Myrtus communis) to krzew lub małe drzewko z rodziny mirtowatych, ozdobna roślina doniczkowa. To także roślina przyprawowa do mięs, ryb i owoców morza. Ma też znaczenie w produkcji perfum.

Występowanie i środowisko

Mirt rośnie w południowej części Europy, północnej części Afryki i w zachodniej Azji. Preferuje lasy dębowe i sosnowe, kserotermiczne zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 3-5 m, w uprawie doniczkowej 1-1,5 m.

Liście są drobne, eliptyczne, skórzaste, błyszczące, pachnące po roztarciu, pokryte gruczołkami.

Kwiaty są aromatyczne, o średnicy do 25 mm, białe, promieniste.

Owoc to granatowa jagoda.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wiązanki z gałązek mirtu wykorzystuje się podczas ślubu i Pierwszej Komunii. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze ze starożytnej Grecji.

Pytania

Pytania

Czy mirt zakwita w mieszkaniu?

Zwykle nie zakwita. Kwiaty pojawiają się niezwykle rzadko.


Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie mirt zwyczajny.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Nawożeniesłabe, w zimie wcale.
PodlewanieUmiarkowane.
PrzycinanieZnosi dobrze.
StanowiskoJasne, słoneczne.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceRoślina wymaga wyniesienia latem na zewnątrz.
RozmnażanieSadzonki z wierzchołków pędów, rzadziej przez wysiew nasion.
Choroby i szkodnikiTarczniki, białe muszki.
ZimowanieW temperaturze 5-10°C.
Dodatkowe informacjePrzesadzanie może się odbywać wczesną wiosną. Przycinamy na wiosnę.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • stany zapalne
  • przeziębienie, grypa
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Leczenie górnych dróg oddechowych, zapaleń.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
PrzyprawaGałązki dodaje się do pieczonego mięsa. Liście można dodać do syropu owocowego, win.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Angelika Throll – 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014
  • Małgorzata Mederska – 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2020-10-05, GAT-638155
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-27




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.