Mklik mączny
© Juulijs – stock.adobe.com
Mklik mączny (Ephestia kuehniella) to gatunek motyla z rodziny omacnicowatych. To szkodnik mąki i produktów zbożowych. Przednia para skrzydeł jest biaława z dwoma poprzecznymi i ciemniejszymi plamami w kształcie zygzaków. Druga para skrzydeł ma różowoszary kolor. Gąsienice są białe, owłosione, zwykle w oprzędach.
Występowanie i środowisko PL
To gatunek kosmopolityczny, choć w Afryce występuje na niewielkim obszarze. Mklika mącznego można spotkać w rożnego rodzaju magazynach, w których przechowuje się mąkę i produkty mączne.
Morfologia i anatomia
Długość ciała wynosi 1 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 2,5 cm.
Pożywienie
Larwy zjadają mąkę, kaszę, ziarna zbóż, płatki, orzechy, pieczywo.
Rozmnażanie
Samica składa jaja w mące, a także w produktach mącznych w ilości około 300. W ciągu roku występują zwykle 3 (2-6) pokolenia.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zainfekowana mąka staje się silnie zanieczyszczona przędzą i odchodami.
Mklika zwalcza się bronią biologiczną - przy pomocy bakterii Bacillus thuringiensis.
Pokrewne gatunki owadów
- omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella)
- barciak większy (Galleria mellonella)
- zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis)
Powiązane quizy
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Henryk Sandner – Owady – zwierzęta świata, ISBN 83-01-08369-7, PWN 1990
- Henryk Sandner – Mały Słownik Zoologiczny Owady, ISBN 83-214-0046-9, Wiedza Powszechna 1979
© medianauka.pl, 2016-02-22, GAT-635966