Mklik mączny

Mklik mączny (Ephestia kuehniella)

© Juulijs – stock.adobe.com

Mklik mączny (Ephestia kuehniella) to gatunek motyla z rodziny omacnicowatych. To szkodnik mąki i produktów zbożowych. Przednia para skrzydeł jest biaława z dwoma poprzecznymi i ciemniejszymi plamami w kształcie zygzaków. Druga para skrzydeł ma różowoszary kolor. Gąsienice są białe, owłosione, zwykle w oprzędach.

Występowanie i środowisko PL

To gatunek kosmopolityczny, choć w Afryce występuje na niewielkim obszarze. Mklika mącznego można spotkać w rożnego rodzaju magazynach, w których przechowuje się mąkę i produkty mączne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 1 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 2,5 cm.

Pożywienie

Larwy zjadają mąkę, kaszę, ziarna zbóż, płatki, orzechy, pieczywo.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w mące, a także w produktach mącznych w ilości około 300. W ciągu roku występują zwykle 3 (2-6) pokolenia.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zainfekowana mąka staje się silnie zanieczyszczona przędzą i odchodami.

Mklika zwalcza się bronią biologiczną - przy pomocy bakterii Bacillus thuringiensis.

Pokrewne gatunki owadów




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Henryk Sandner – Owady – zwierzęta świata, ISBN 83-01-08369-7, PWN 1990
  • Henryk Sandner – Mały Słownik Zoologiczny Owady, ISBN 83-214-0046-9, Wiedza Powszechna 1979

© medianauka.pl, 2016-02-22, GAT-635966




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.