Mleczaj dołkowany
© Gerhard – stock.adobe.com
Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Ma owocowy zapach. Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych, zwykle w pobliżu świerków. Często pojawia się masowo.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz ma żółtą barwę z żółtobrązowymi plamami, ciemniejsze łuski zbiegają się koncentrycznie. Kształt najpierw wypukły, później wklęsły. Brzeg podwinięty.
Blaszki kremowe, po skaleczeniu przebarwiają się na brązowo-czerwonawy kolor.
Miąższ jest żółtawy, blady.
Trzon gruby, cylindryczny, ma białe tło z żółtawymi jamkami. W środku jest pusty u owocników rozwiniętych.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: owocowy
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.
Smak: marchewkowy, ostry
Zapach: owocowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Mleczko marchewkowo-czerwone, potem szarozielone, o łagodnym, marchewkowym smaku.
Smak: ostry
Zapach: owocowy
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma wełnisty skraj kapelusza, wydziela biały sok o ostrym, palącym smaku.
Smak: owocowy
Zapach: gorzki
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Wydziela pomarańczowe mleczko, po kwadransie czerwieniejące, najpierw łagodne w smaku, później nieco palące.
Smak: gorzki
Zapach: owocowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Wydziela pomarańczowo-czerwone mleczko, lekko gorzkawe. Po godzinie mleczko brązowieje.
Rozmnażanie
Zarodniki żółtawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste
gatunek trujący
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus))
- mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus)
- mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus)
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus)
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator)
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus)
- mleczaj rudy (Lactarius rufus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-638999