Mleczaj przebarwiony

Mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)

© Alonbou – stock.adobe.com

Mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Nie wydziela aromatu. Ma ostry smak. Wydziela białe mleczko, które z czasem staje się brązowe.

Występowanie i środowisko PL

Związany z bukami, grabami w lasach liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-10 cm średnicy.

Kapelusz szarooliwkowy, zielonobrązowy z widocznymi ciemniejszymi, koncentrycznymi okręgami, z podwiniętym brzegiem. Środek wklęsły.

Blaszki białawe, żółtawe, brązowiejące po skaleczeniu.

Miąższ jest białawy.

Trzon białawy, cylindryczny, brązowiejący po skaleczeniu.

Podobne gatunki

Podobny do mleczaja śluzowatego.

Rozmnażanie

Zarodniki ciemnożółte.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Grab pospolity, grab zwyczajny
(Carpinus betulus)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników mleczaja przebarwionego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-08, GAT-638995




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.