Mleczaj rudy
© Artenex – stock.adobe.com
Mleczaj rudy (Lactarius rufus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Pachnie żywicą.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach sosnowych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-8 cm średnicy.
Kapelusz ma brązowoczerwony, rudy kolor. Widoczny biały nalot. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Kształt najpierw spłaszczony lub wypukły, później lejkowaty. Na środku garbek.
Blaszki czerwonawe, brązowawe.
Miąższ jest białawy lub blado czerwony.
Trzon jest cylindryczny, w kolorze kapelusza, ale jaśniejszy. starsze owocniki mają trzony puste w środku.
Podobne gatunki
Podobny do mleczaja kamforowego, mleczaja smacznego.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: żywiczny
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie żywicą. Blaszki czerwonawe, brązowawe. Miąższ jest białawy lub blado czerwony.
Smak: brak danych
Zapach: rybny
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma zapach śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku. Ma cylindryczny lub pękaty trzon.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Pytania
Czy mleczaj rudy jest jadalny?
Nie.
Cechy
lasy iglaste
gatunek niejadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rudego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus))
- mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus)
- mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus)
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus)
- mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator)
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639001